Climacterium

Climacterium zijn de overgangsjaren voorafgaand aan de menopauze (de laatste menstruatie). De menstruaties verlopen onregelmatig, niet altijd vindt er gedurende deze menstruele cycli een eisprong plaats. Klachten die tijdens deze periode kunnen optreden zijn zogenaamde opvliegers (een gevoel van opstijgende warmte naar het hoofd), eventueel gecombineerd met aanvalsgewijze transpiratie. Verder kunnen andere symptomen optreden als jeuk aan de vulva, moeite om de urine op te houden en pijn bij de geslachtsgemeenschap.

Climacterium

Eventueel kan een behandeling ingesteld worden met hormonen. Een overeenkomstige hormonale en vegetatieve omschakeling wordt ook bij de man verondersteld en wordt het climacterium virile genoemd, waarbij het prestatievermogen van de man terugloopt. Deze periode is echter moeilijker af te grenzen omdat de man niet zoiets kent als een menopauze. Zie ook mannelijk geslachtshormoon.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips