Wat doet suiker met je lichaam?

Iedereen weet dat suiker ongezond is. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies? Is suiker nu echt zo slecht? Wij hebben wat informatie en feitjes voor je verzameld. Lees hier wat suiker met je lichaam doet en waarom het zo ongezond is.

Je lichaam heeft brandstof nodig om energie te leveren. De brandstof wordt uit koolhydraten, vetten en eiwitten gehaald. Deze stoffen worden ook wel de macrovoedingsstoffen genoemd. Zetmeel en suikers vallen onder koolhydraten. Je lichaam vormt glucose uit deze koolhydraten. De glucose wordt als brandstof gebruikt om te kunnen functioneren. De brandstof zorgt ervoor dat je kunt denken, praten en bewegen. Iedereen heeft glucose in het bloed. Glucose wordt bloedsuiker genoemd. Het is aanbevolen dat de helft van de voeding uit koolhydraten bestaat. Het te veel aan koolhydraten slaat je lichaam op als vet.

Welk effect heeft suiker op je gezondheid?

Suiker is niet direct schadelijk. Echter, als je te veel suikers binnenkrijgt, kan dit wel een negatief effect hebben op je gezondheid. Zo kan een hoog suikergebruik leiden tot:

Diabetes type 2

Het is aangetoond dat dranken met toegevoegde suiker, zoals frisdrank, het risico op diabetes type 2 verhoogt. Dit heeft weer te maken met het effect dat frisdrank heeft op het lichaamsgewicht. Frisdrank bevat suikers en is calorierijk. Een glas frisdrank (250 ml) bevat zo’n 100 kilocalorieën.

Overgewicht

Als je te veel suiker binnenkrijgt, zorgt dit ervoor dat je alvleesklier wordt overbelast. Dit verhoogt het risico op overgewicht en diabetes 2. De alvleesklier, oftewel pancreas, ligt in de buurt van je maag. Dit orgaan geeft insuline af aan je bloed, waardoor de bloedsuiker in je lichaam wordt gereguleerd.

Bovendien kan een te hoge suikerinname leiden tot de aanmaak van vetten in je lever, buikvet en vetten in het bloed. Je lichaam wordt dan minder gevoelig voor insuline. Hierdoor loop je meer risico op diabetes type 2.

Concentratieproblemen

Als je te veel suikerrijke producten eet, loop je het risico om te weinig andere voedingsstoffen, zoals belangrijke mineralen, vitamines en vezels binnen te krijgen. Hierdoor kun je last krijgen van concentratieproblemen, maag- en darmklachten krijgen, vermoeid raken of vaker hoofdpijn hebben. Kinderen worden vaak onrustiger.

Hart- en vaatziekten

Het teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren. Iets dat de kans op aderverkalking vergroot. Aderverkalking kan leiden tot een hersenbloeding of een hartinfarct. Dit valt weer onder hart- en vaatziekten.

Tandbederf

Suiker is slecht voor je tanden. De bacteriën in je mond zetten de suikers om in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Als je gebit elke dag veel zuren moet verwerken, heeft het te weinig tijd om te herstellen en kunnen er gaatjes ontstaan. Je voorkomt tandbederf door elke dag niet meer dan 4 tot 7 keer iets met suiker te eten of te drinken.

Energiedips

Direct na het eten van een suikerrijk product of het drinken van frisdrank, krijg je een energieboost. Toch duurt deze boost maar heel even. Na een aantal minuten krijg je dan een energiedip. Dit komt, omdat snelle suikers zorgen voor een enorme piek in je bloedsuikerspiegel. Deze piek is maar van korte duur, waardoor je dus last krijgt van een energiedip.

Huidveroudering

Als je jarenlang te veel snelle suikers binnenkrijgt, leidt dit tot huidveroudering. De suikers hopen zich op in je huid en kunnen het collageen aantasten. Het gevolg is een minder elastische huid waardoor je sneller rimpels krijgt.

Suikerverslaving

Als je suiker binnenkrijgt dan maakt je lichaam de stof dopamine aan. Dit stofje activeert het beloningscentrum in je hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat je je prettig voelt. Hierdoor wordt je onbewust gestimuleerd om nog meer suikerrijk voedsel te eten. Het is dus niet zo gek dat er wordt gedacht dat suiker verslavend is ook al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

Snelle en langzame suikers

Er zijn twee soorten suikers: natuurlijke (ongeraffineerde) langzame suikers en geraffineerde, snelle suikers. Het is voornamelijk de tweede suiker die voor problemen zorgt.

Ongeraffineerde, langzame suikers

Deze natuurlijke suikers komen voor in gezonde producten, zoals groente, fruit, volkorenpasta, havermout en volkorenbrood. Ongeraffineerde suikers worden langzaam opgenomen door je lichaam. Het duurt langer voordat ze verteerd zijn, waardoor er geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel ontstaat en je langer verzadigd bent.

Geraffineerde, snelle suikers

Ongeraffineerde, langzame suiker komt uit suikerbieten en rietstengels. Suikers in fabrieken worden geraffineerd. Tijdens dit proces wordt de suiker wit en gelijk van structuur. De suiker is dan zo bewerkt dat je lichaam het niet ziet als voeding. Het is een calorierijke zoetstof geworden zonder enige voedingswaarde. Je lichaam kan de suiker niet verwerken en ook niet afbreken.

Waar komen snelle suikers in voor?

Geraffineerde, snelle suikers komen vooral voor in snacks en kant-en-klare producten, zoals snoepjes, koekjes, chips. De snelle suikers vind je ook in producten waarvan je het niet direct verwacht, zoals vruchtensap, vleeswaren, brood, yoghurt, ketchup en blikgroenten. Snelle suikers worden direct in je bloed opgenomen, omdat je lichaam er niet smee kan. Hierdoor ontstaan er schommelingen in de bloedsuikerspiegel en ben je minder snel verzadigd. Het te veel aan snelle suikers wordt opgeslagen als vet.

Snelle suikers herkennen

Er worden diverse namen gebruikt voor snelle suikers. Je kunt deze redelijk makkelijk herkennen, omdat de meeste stoffen eindigen op de letters ose:

  • Wit tafelsuiker: ook wel sacharose of sacrose genoemd
  • Fructose: ook wel fruitsuiker genoemd
  • Glucose: wordt ook aangeduid als dextrose of druivensuiker
  • Maltose: moutsuiker
  • Lactose: dit is melksuiker

Andere namen voor snelle suikers zijn siroop -, karamel -, appel – of kandijconcentraat.

Hoe zorg je ervoor dat je minder snelle suikers binnenkrijgt?

Aangezien veel producten snelle suikers bevatten, lijkt het nogal lastig om de suikerinname te verminderen. Toch is dit veel makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Er zijn een aantal eenvoudige manier om de suikerinname snel te verminderen:

  • Kook met verse producten: kies niet voor kant- en klaar maaltijden, pakjes en zakjes. Deze makkelijke producten bevatten heel veel verborgen, snelle suikers. Als je zelf je eten bereidt, weet je precies wat er in gaat.
  • Lees de etiketten: lees een etiket op een product voordat je het koopt. Je zult je verbazen hoeveel, gezond lijkende, producten geraffineerde suikers bevatten.
  • Eet voldoende fruit: eet twee stuks fruit per dag. Dit past binnen een gezond voedingspatroon.
  • Geen extra suiker: voeg geen extra suiker toe aan je eten of drinken.
  • Kies voor gezonde tussendoortjes: vervang zoete tussendoortjes voor gezondere producten, zoals fruit, een handje noten of een bakje rauwkost.
  • Kies voor volkorenproducten: kies voor volkorenbrood of meergranenpasta, in plaats van wit brood.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips