Acht redenen om voor havermout te kiezen

Op social media zie je veelvuldig foto’s verschijnen van gezonde ontbijtjes met havermout. Bovendien wordt het ook gegeten als een tussendoortje of gebruikt als ingrediënt in een smoothie. Wat is havermout nu eigenlijk? En waarom is het zo gezond voor je?

Havermout is opgenomen in de bekende Schijf van Vijf. Dit betekent dus dat het een gezond product is. Echter, hoe je het bereidt en welke ingrediënten je eraan toevoegt, bepaalt hoe gezond havermout nu echt is.

Wat is havermout?

Havermout is afkomstig uit de graansoort haver. Het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Eerst worden de hele haverkorrels gewassen, gepeld en verhit. Vervolgens worden ze in stukken geknipt, geplet of gestoomd. Aangezien havermout van hele haverkorrels wordt gemaakt, behoort het tot de volkoren granen.

Waarom is havermout zo gezond?

Havermout is een glutenvrij volkorengraan en zit boordevol belangrijke vitamines, vezels, mineralen en antioxidanten. Uit tal van studies is al gebleken dat havermout veel positieve gezondheidseffecten heeft, zoals gewichtsverlies, een lagere bloedsuikerspiegel en een betere stofwisseling.

1. Snellere vetverbranding en spieropbouw

Sporters zweren vaak bij havermout. Dit is niet zonder reden. Havermout zorgt er namelijk voor dat je sneller vet verbrandt en spiermassa opbouwt. Dit komt door de langzame koolhydraten die langzaam in de bloedbaan worden opgenomen. Het betekent dus dat het langer duurt voordat de koolhydraten tot glucose worden omgezet.

2. Havermout zorgt voor een lange verzadiging

Havermout bevat tal van oplosbare vezels, waardoor je langer verzadigd bent. Het is dan ook zeer geschikt als ontbijt. Met een havermoutontbijtje kom je de ochtend goed door zonder dat je lekkere trek krijgt. De koolhydraten worden langzaam in het bloed opgenomen, zodat er geen snelle bloedsuikerpiek ontstaat.

3. Havermout zorgt voor een betere stofwisseling

Havermout is vezelrijk en dit is weer goed voor de stofwisseling en de stoelgang. Vezels vormen een soort smeermiddel in de darmen. Hierdoor wordt het voedsel veel beter en sneller verteerd. Als je havermout in je dagelijkse menu opneemt, optimaliseer je de stofwisseling en de spijsvertering. Dit geldt natuurlijk ook voor andere vezelrijke voeding, zoals fruit, groenten, zilvervliesrijst, volkorenpasta en noten.

4. Havermout zorgt voor een daling van het cholesterolgehalte

Havermout bevat beta-glucanen. Deze bijzondere, oplosbare vezels nemen veel vocht op in de darmen. Daarbij nemen ze ook nog wat vetzuren, galzouten en cholesterol op. Hierdoor daalt het cholesterolgehalte van je bloed.

5. Havermout helpt bij diabetes en hart- en vaatziekten

Als je diabetes hebt dan heb je een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit komt, omdat je lichaam de glucose in het bloed niet goed kan verwerken. Diabetes kan leiden tot hart- en vaatziekten. De beta-glucanen in havermout zijn in staat om het glucoseniveau op peil te houden. Het helpt dan ook bij diabetes. Daarnaast zorgt deze stof ook voor een snellere wondgenezing.

6. Havermout bevat antioxidanten

Havermout bevat antioxidanten. Deze stoffen beschermen je lijf tegen schadelijke stoffen. In de meeste pure producten komen antioxidanten voor. Zo bevatten groenten, fruit en noten deze stofjes ook. Havermout bevat voornamelijk polyfenolen. Deze antioxidanten komen ook veel voor in thee, uien, druiven, bessen, olijfolie, walnoten en pinda’s.

7. Havermout bevat geen gluten

Wil je minder gluten binnenkrijgen? Dan is het een goed idee om wat vaker voor havermout te kiezen. Als je coeliakie hebt, is het niet altijd veilig om havermout te eten. Haver wordt bijna altijd verwerkt in fabrieken en molens waarin ook andere glutenrijke granen worden verwerkt of opgeslagen. Sommige havermout is echter helemaal glutenvrij.

Heb je coeliakie en wil je graag havermout eten? Controleer dan altijd de verpakking. Hierop staat vermeld of de havermout écht glutenvrij is. Als dat zo is, kan je het veilig eten.

8. Havermout is goed voor de lijn

Wil je afvallen? Of wil je netjes op gewicht blijven? Dan helpt havermout je daarbij. Het past perfect in een verantwoord dieet. Dankzij de vele vezels heb je veel langer een vol gevoel en heb je minder snel zin in eten. Hierdoor heb je ook minder last van energie- en suikerpieken. Natuurlijk geldt wel: te veel is echt te veel. Ook bij havermout. Als je te veel havermout eet, krijg je te veel koolhydraten binnen. Iets dat niet goed is voor je lijf.

Hoe bereid je havermout?

Een groot voordeel van havermout is dat het snel en makkelijk te bereiden is. Binnen vijf minuten zet je al een kom warme havermout op tafel.

  • Breng in een pannetje 200 milliliter melk en 5 eetlepels (ongeveer 30 gram) havermout aan de kook.
  • Roer het zachtjes door
  • Laat het een minuut zacht doorkoken
  • Laat de havermout even afkoelen. Voeg eventueel wat honing of appelstroop toe voor de smaak.

Je kunt de melk ook vervangen voor water.

Lekkere smaakmakers toevoegen

Je kunt wat smaakmakers aan de havermoutpap toevoegen. Er zijn tal van variaties mogelijk, zoals:

  • Vers fruit: plakjes banaan, blokjes appel of stukjes mandarijn
  • Stukjes pure chocolade
  • Gedroogde cranberry’s of rozijnen
  • Gehakte walnoten in combinatie met stukjes appel en kaneel

In de supermarkten is meestal voorgekookte havermout te koop. Hiermee is je bordje havermoutpap in vijf minuutjes klaar. Koop je havermout in een natuurwinkel? Controleer dan even of het voorgekookte havermout is. Bij niet voorgekookte havermout is de bereidingstijd veel langer. Vaak moet je deze een half uur laten koken in de pan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips