Hersenbloeding
Men spreekt van een hersenbloeding als een bloedvat in de hersenen scheurt of de wand van een bloedvat gaat lekken, waardoor bloed in de hersenen terechtkomt. In engere zin wordt de term ‘hersenbloeding’ gebruikt als de middelste hersenslagader scheurt.
Voorboden voor een hersenbloeding zijn hoofdpijn, braken, trage hartslag en bewustzijnsverandering. In ernstige gevallen ontstaan verlammingen, epileptische aanvallen en bewusteloosheid. Door een hersenbloeding kan ook een beroerte ontstaan.
Wat zijn de oorzaken van een hersenbloeding?
Bij ongelukken kan een hersenarterie beschadigd worden. Er ontstaat een bloedophoping onder het schedeldak, die de hersenen samendrukt. Stoten tegen het hoofd (bijv. bij een vechtpartij) leiden vaak tot talrijke kleine hersenbloedinkjes; meestal is bedrust voldoende voor genezing. Bij grotere bloedingen moet het bloed middels een hersenpunctie verwijderd worden.
Een vaker voorkomende oorzaak van hersenbloeding is hoge bloeddruk en arterio-sclerose, waardoor arteriewanden zwak worden. Mannen en vrouwen tussen de 50 en 60 j aar worden het meest door een hersenbloeding getroffen. Ook bestaan er uitbochtingen van hersenarteriën (aneurysma’s) die kunnen barsten. Heel soms bestaan er bloedvatkluwen (hemangiomen) in de hersenen waardoor bloedingen veroorzaakt kunnen worden.
Sommige mensen hebben een stoornis van de bloedstolling, waardoor er gemakkelijk bloedingen ontstaan. Zo’n ‘hemorrhagische diathese’ kan ook voor bloedingen in de hersenen verantwoordelijk worden gesteld.
Hoe wordt een hersenbloeding behandeld?
Bij kleine bloedingen in het hersenweefsel kan bedrust van enkele weken voldoende zijn om nare gevolgen te voorkomen. Bij meer ernstige gevallen moet toch, indien mogelijk, geopereerd worden. Om verlamming te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken, wordt vaak zodra het kan intensieve fysiotherapie gegeven.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Bij ongevallen of vechtpartijen waarbij het hoofd geraakt is, moet men in ieder geval de arts raadplegen, vooral als hoofdpijn en misselijkheid optreden. Een vaag drukkend gevoel in het hoofd, onverklaarbare hoofdpijn, trage hartslag en bewustzijnsveranderingen zijn waarschuwingstekens. Rij niet zelf meer naar de huisarts, maar bel hem op of laat iemand anders bellen.
Wat doet de dokter?
Bij verdenking op hersenbloeding zal de huisarts de patiënt direct naar een neuroloog sturen. Er is grote haast geboden, omdat de bloeding door blijft sijpelen en het hersenweefsel steeds meer in het gedrang komt.
In ernstige gevallen kunnen enkele minuten de grootte van de hersenschade bepalen. Met behulp van een computertomografie (CT-scan) kan de uitgebreidheid en de plaats van de bloeding achterhaald worden. Indien noodzakelijk wordt er zo snel mogelijk geopereerd.
Ziekteverloop
Kleine bloedingen in de hersenen richten vaak geen onherstelbare schade aan, mits ze tijdig herkend en behandeld worden. Aan de andere kant kan elke bloeding leiden tot een beroerte met alle gevolgen van dien. Bij grotere bloedingen worden de hersenen in enkele uren in elkaar gedrukt.
Is een hersenbloeding gevaarlijk?
Een hersenbloeding is altijd gevaarlijk, omdat er hersenbeschadigingen op kunnen treden die verlamming en bewusteloosheid tot gevolg hebben. Bij grotere bloedingen bestaat direct levensgevaar als de patiënt niet heel snel geopereerd of medicamenteus behandeld wordt.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.