Huidveroudering

Naarmate je ouder wordt, wordt ook de huid ouder. Je kunt de snelheid van huidveroudering beperken, maar je kunt huidveroudering helaas niet helemaal voorkomen. Meestal is huidveroudering zichtbaar vanaf de leeftijd van 35 jaar. Hoe snel huidveroudering optreedt is van verschillende factoren afhankelijk. Deels is het erfelijk bepaald en deels is het afhankelijk van externe factoren, zoals de zon. Ook uw leefstijl heeft een belangrijke invloed op huidveroudering. Denkt hierbij aan roken en overgewicht.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Zowel inwendige als uitwendige factoren hebben invloed op huidveroudering.

  • Hoe snel huidveroudering optreedt is deels genetisch bepaald. Je genen bepalen hoe snel de cellen oud worden en het collageen verminderd. Hier kun je niets aan doen.
  • Naast genetische factoren speelt ook de omgeving een belangrijke rol. De huid wordt continu blootgesteld aan externe factoren. De meest bekende factoren die de huid negatief beïnvloeden zijn zonlicht, het gebruik van de zonnebank, roken en alcohol. Daarnaast zijn er ook nog minder bekende factoren, zoals overgewicht, hormonen en wind die de huid beïnvloeden.

Wat gebeurt er bij huidveroudering?

Als de huid ouder wordt treden er een aantal veranderingen op. Als eerst wordt de huid dunner. De huid wordt hierdoor kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. De huid wordt droger en valer en beschadigd gemakkelijker. Daarnaast neemt de hoeveelheid van het collageen af. Collageen is een bouwsteen van bindweefsel, wat zorgt voor de stevigheid van je huid. De huid wordt dus slapper. Ook de hoeveelheid elastine neemt af. Elastine zorgt ervoor dat de huid soepel en rekbaar is. Doordat er een verminderde hoeveelheid collageen en elastine in de huid zit wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels. De rimpels ontstaan met name op het voorhoofd. Daarnaast ontstaan er kraaienpootjes, worden de oogleden slapper en gaat de huid hangen.

Wat kun je tegen huidveroudering doen?

Er zijn verschillende middelen op de markt die huidveroudering tegen gaan. Van veel middelen is de werkzaamheid echter niet wetenschappelijk bewezen. Als er eenmaal huidveroudering is opgetreden kun je dit niet ongedaan maken. Het is verstandig om op jonge leeftijd stil te staan bij de effecten van de omgeving op de huid, zodat de huid minder snel veroudert. Het is belangrijk om je goed in te smeren tegen de zon. Om huidveroudering in het gezicht tegen te gaan wordt er geadviseerd om dagelijks een dagcrème met beschermingsfactor aan te brengen. Om een optimaal effect te bereiken moet je dit elke dag opsmeren, ook al schijnt de zon niet. Ga daarnaast nooit naar de zonnebank. Stop met roken indien dit van toepassing is en matig de hoeveelheid alcohol. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te slapen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips