Thyroiditis

Een ontsteking van de schildklier, de aan de basis van de hals gelegen klier die het schildklierhormoon thyroxine produceert, dat onmisbaar is voor de groei en de stofwisseling. Er zijn drie vormen: acute, subacute en chronische ontsteking, die behalve de ontstekingsverschijnselen alle drie verschillende oorzaken en prognoses hebben en verschillende symptomen veroorzaken. Acute thyroiditis komt weinig voor; de subacute vorm gaat vanzelf binnen een paar maanden over zonder behandeling. Chronische thyroiditis, de meest ernstige vorm, kan weefselafbraak en littekenvorming in de schildklier veroorzaken. Het is de meest voorkomende oorzaak van gestoorde schildklierwerking.

Thyroiditis Symptomen

• Acute schildklierontsteking: koorts, zwelling, pijn of gevoeligheid in de hals.
• Subacute schildklierontsteking: pijn of gevoeligheid in de hals, met name bij slikken of druk; koorts, zwelling, pijn in een of beide oren. De verschijnselen ontstaan geleidelijk of komen plotseling op.
• Chronische schildklierontsteking: pijnloze zwelling in de hals; vertraagde schildklierwerking, vermoeidheid, gewichtstoename, verstopping, droge huid en kouwelijkheid.

thyroiditis

Thyroiditis oorzaken

• Acute schildklierontsteking komt weinig voor en is meestal het gevolg van directe infectie via een hals wond of een bacterie infectie die zich van elders in het lichaam heeft verspreid via het bloed.
• De oorzaak van subacute thyroiditis is onbekend, maar wordt vaak voorafgegaan door een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, hetgeen doet denken aan een reactie van het lichaam op infectie.
• De oorzaak van chronische schildklierontsteking is onzeker, maar waarschijnlijk gaat het om een auto immuunziekte. Ook erfelijke factoren spelen een rol.

Thyroiditis behandeling

• Tegen de ontsteking worden antibiotica voorgeschreven.
• Subacute schildklierontsteking gaat vanzelf over; de behandeling is gericht op verlichting van de symptomen: aspirine of andere pijnstillers tegen ongemak en ontsteking. In ernstiger gevallen kan trijodothyronine worden gegeven, waardoor de verschijnselen binnen een maand over zijn. Soms worden corticosteroïden zoals prednison gebruikt.
• Sommige patiënten met subacute schildklierontsteking hebben vertraagde of verhoogde schildklierwerking, waarvoor kortdurend behandeling nodig kan zijn, ofwel met een anti schildkliermiddel of met schildklierhormoon.
• Behandeling voor chronische thyroïditis bestaat uit vervanging met schildklierhormoon (thyroxine) om vertraagde schildklierwerking te corrigeren.


Relevante artikelen
2 reacties
 1. het is altijd zo dat tijdens praten over thyroide iedereen maakt een mix van hypo en hyper thyroiditis. Daardoor ontstaan heel veel onduidelijkheden voor mensen welke echt problemen hebben.

  1. Beste Angello,

   Thyreoiditis betekent niets meer dan een ontsteking van de schildklier. Wat u bedoelt is waarschijnlijk hyperthyreoidie (te snel werkende schildklier) en hypothyreoidie (te traag werkende schildklier). Deze 2 termen worden vaak door elkaar gebruikt, wat natuurlijk niet goed is. Een thyreoiditis kan zowel een hypo- als hyperthyreoidie veroorzaken met de daarbij komende klachten van deze 2 ziektebeelden. Hyper- en hypothyreoiditis bestaan dus eigenlijk niet.

   Met vriendelijke groet,
   Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips