Glabella

Het voorhoofdsbeen (os frontalis) is een van de platte schedelbeenderen die het voorhoofd en het dak van de oogkassen vormen. Daarnaast vormt het het bovendeel van de neusholte (sinus nasalis) en de onderkant van het schedelbeen (cranium) waar de hersenen zich bevinden. Binnenin het voorhoofdsbeen liggen twee holten (sinus frontalis), net achter de vlekken boven beide oogkassen.

Het voorhoofdsbeen is door middel van de kroonnaad (sutura coronalis) verbonden met de wandbeenderen (os parietalis) en door andere naden verbonden met het wiggebeen (os sphenoidale), het zeefbeen (os ethmoidale), de bovenkaak (maxilla), het neusbeen (os nasalis), het traanbeen (os lachrymalis) en het jukbeen (os zygomaticum). In het midden van de voorkant van het voorhoofdsbeen, precies tussen en iets boven de oogkassen, bevindt zich een verheven botstuk (glabella). Het voorhoofdsbeen heeft bovendien twee openingen (foramina), aan weerszijde boven de oogkassen, die daarom supraorbitale foramina.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips