SI-gewrichten

De sacro-iliacaalgewrichten, kortweg SI-gewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen rug en benen. Deze gewrichten worden ook wel de heiligbeengewrichten genoemd, een naam die afkomstig is van de positie in het lichaam: tussen het heiligbeen (sacrum) en de heupbeenderen van ons bekken (ilium). De SI-gewrichten bevinden zich dus aan beide kanten van de wervelkolom, in de onderrug. De gewrichten zijn bijna niet te bewegen; ze vormen een sterke en stevige verbinding tussen bovenlichaam, bekken en benen.

Functie van de SI-gewrichten

De belangrijkste functie van de SI-gewrichten, is de verbinding tussen wervelkolom enerzijds, en benen en heupen anderzijds. De verdeling van fysieke belasting tussen boven- en onderlichaam, wordt door de SI-gewrichten gereguleerd. De stugge kraakbeenverbinding die er bestaat, is een voordeel in die zin dat er veel stevigheid wordt gegeven aan de (onder)rug. Anderzijds zorgt de beperkte bewegingsvrijheid relatief snel voor overbelasting, irritatie en ontsteking.

SI-syndroom

Heeft u last van deze gewrichten in de onderrug, dan wordt al snel gesproken van het SI-syndroom. Irritatie en ontsteking van de SI-gewrichten kan leiden tot een pijn in de bekkenregio, die uitstraalt naar onderrug en benen – de delen die door de gewrichten met elkaar worden verbonden. Vooral bij lopen en draaien, heeft u waarschijnlijk last van de pijn.

Heeft u last van de SI-gewrichten, dan zijn het de banden van het gewricht die zijn overbelast, geïrriteerd of ontstoken. Het SI-syndroom ontstaat vaak door vallen of verstappen. Ook langdurige en/of zware belasting kan klachten veroorzaken. Andere factoren die het SI-syndroom kunnen veroorzaken, zijn het hebben van een verkeerde lichaamshouding en overgewicht.

Behandeling

Heeft u last van pijnklachten in de bekkenregio, en vermoedt u dat u last heeft van het SI-syndroom of van aanverwachte klachten? Dan is het aan te raden om een fysiotherapeut of manueel therapeut te bezoeken. Deze specialist zal het gewricht losmaken en enkele mobiliserende oefeningen geven, om verdere klachten te verminderen en te voorkomen.

Het is ook mogelijk om de klachten zelf aan te pakken. Ontspannen, bijvoorbeeld door het nemen van een warm bad, kan de klachten aanzienlijk verminderen. Is dit niet voldoende, dan kunnen enkele lichaamsoefeningen of lichte lichaamsbeweging (rustig wandelen, fietsen of zwemmen) de klachten mogelijk verminderen. Heeft u te veel last, ook bij rustige oefeningen en bewegingen? Neem dan contact op met een specialist.

Bekkeninstabiliteit

Zeker in geval van zwangerschap, spelen de SI-gewrichten een belangrijke rol. Bekkeninstabiliteit, of bekkenpijn, is een klacht die gerelateerd is aan deze gewrichten. In geval van bekkeninstabiliteit zijn de banden van de SI-gewrichten dusdanig verzwakt of beschadigd, dat ze niet goed meer functioneren. Tijdens zwangerschap komt dit voornamelijk voor gedurende de derde en zevende maand. Heeft u hier last van, dan is het ten zeerste aan te raden om u tot een specialist te wenden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips