Bronchiëctasie

Bronchiëctasie zijn cilindrische of zakachtige verwijding van enkele luchtpijptakken (bronchiën) met verlies van de elasticiteit van de wanden. Deze treedt als een aangeboren afwijking op, of wordt in de latere levensjaren verworven en wel wanneer gedurende een lange tijd de in- of uitademing op een weerstand stuit zoals bij astma, chronische bronchitis, verschrompeling van de longen of vergroeiing van het borstvlies.

Bronchiëctasie

Wanneer zich dan slijm in deze takken ophoopt, zijn het ideale broedplaatsen voor ziekteverwekkers en blijven ze veelal chronisch ontstoken. In ernstige gevallen hoest de patiënt, vooral ’s morgens, grote hoeveelheden stinkend slijm op.

Bronchiëctasie herstellen

Bronchiëctasie kunnen niet hersteld worden. De behandeling richt zich in de eerste plaats op de begeleidende ontsteking en, zo mogelijk, tegen de factoren die de kwaal hebben veroorzaakt. In ernstige gevallen, wanneer de bronchiëctasieën tot enkele delen van de longen beperkt zijn, worden deze getroffen delen chirurgisch verwijderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips