Infertiliteit

In het algemeen is er van onvruchtbaarheid sprake wanneer het vermogen tot het verwekken van kinderen niet aanwezig is. Van infertiliteit of steriliteit kan worden gesproken wanneer er bij een echtpaar, ondanks het feit dat ze minstens twee jaar lang twee keer per week vaginale geslachtsgemeenschap hebben gehad (zonder daarbij gebruik te maken van voorbehoedsmiddelen), toch geen zwangerschap optreedt. Ongeveer 15 procent van alle huwelijken blijft daardoor ongewild kinderloos.

Wat is de oorzaak van infertiliteit?

Bij de man zijn mogelijke oorzaken:
* Er ontwikkelen zich geen zaadcellen (spermatozoën).
* De zaadcellen zijn misvormd of niet rijp.
* Er zijn te weinig zaadcellen.
* De beweeglijkheid van de zaadcellen is onvoldoende.

Deze factoren kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, bijvoorbeeld uitputting, stress of doorbloedings stoornissen in de zaadbal of bijbal. Dergelijke doorbloedingsstoornissen doen zich nogal eens voor na een tuberculose van de zaadbal of de bijbal, of als een complicatie van bof. In sommige gevallen wordt het ook veroorzaakt door een hormonale stoornis.

Soms wordt er te weinig hormoon aangemaakt in de hypofyse. Als gevolg daarvan blijven de zaadcellen onrijp. Een dergelijke hormonale afwijking kan men soms al zien aan een verminderde baardgroei.

Naast lichamelijke oorzaken kunnen zaadcellen ook beschadigd worden door bepaalde medicamenten, lood of straling.

Andere mogelijke oorzaken zijn:
* Langdurig verblijf op grote hoogte of bij een extreem hoge temperatuur.
* Blootstelling aan schadelijke stoffen, bijvoorbeeld tijdens het werk.
* Misbruik van alcohol of medicijnen.

Er is tevens een sterk vermoeden dat, net als bij de vrouw, ook bij de man infertiliteit kan worden veroorzaakt door psychische factoren. Het klinkt misschien vreemd, maar soms wil iemand dolgraag een baby hebben, maar is er tegelijkertijd bang voor. Het lichaam voert de kinderwens dan gewoon niet uit.

infertiliteit

Hoe wordt infertiliteit behandeld?

Lichamelijke oorzaken moeten achterhaald en behandeld worden. Er dient dan een algemeen onderzoek plaats te vinden, naast hormonale diagnostiek, waarbij eventueel een stukje weefsel uit de zaadbal kan worden genomen. Bovendien wordt met behulp van röntgenonderzoek gekeken of de zaadleider wel doorgankelijk is.

Wat doet de dokterbij infertiliteit?

Hij zal een aantal zaken nauwkeurig navragen die betrekking hebben op ziekten in de familie en op ziekten die men zelf heeft gehad. De arts zal ook een aantal vragen stellen over het seksuele gedrag.

Afhankelijk van de uitslag van het zaadonderzoek zullen hormonen of medicijnen worden voorgeschreven die de zaadcellen beweeglijker maken of hun aantal vergroten.

Wanneer er geen afwijkingen aan de zaadcellen worden gevonden, moet de vruchtbaarheid van de vrouw onderzocht worden. Wanneer er bij beide partners geen lichamelijke oorzaak voor infertiliteit wordt gevonden, dan zal de arts met het paar overleggen wat verder te doen is. Indien er aanwijzingen zijn voor een psychisch probleem, kan het stel worden doorverwezen naar een psycholoog. Met behulp van psychotherapie kan het probleem dan misschien worden opgelost.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips