Second opinion aanvragen
Twijfel je over een diagnose? Of over een behandeling? Dan kun je een second opinion aanvragen, oftewel een mening van een tweede arts. Elke patiënt in Nederland heeft recht op een second opinion. Toch weten veel mensen vaak niet hoe ze dat moeten aanvragen. Verder zegt de wet wel dat je er recht op hebt, maar in de praktijk kan het soms nog best lastig zijn.
Een second opinion is de mening van een tweede arts. Deze beoordeelt je behandeling of diagnose opnieuw.
Hoe kun je een second opinion aanvragen?
Als je een second opinion overweegt dan heb je een verwijzing nodig van je behandelend arts. Hij is verplicht om aan je verzoek te voldoen, behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Deze moet hij dan goed onderbouwen en aan jou laten weten.
Een nieuwe blik
Een second opinion heeft als doel om met een nieuwe blik naar de medische informatie te kijken. Als je bij je behandelend arts in het ziekenhuis aangeeft dat je graag een second opinion wilt dan zal deze professioneel op jouw verzoek ingaan en je een verwijzing geven. Als de behandelend arts je geen second opinion wil geven, dan kun je de huisarts om een doorverwijzing vragen.
Wanneer een second opinion aanvragen?
Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met de beoordeling van je huisarts. Zo kan het zijn dat de arts zegt dat er niets met je aan de hand is, terwijl je geen prettig gevoel hebt bij je klachten. Je kunt dan een second opinion aanvragen.
Voordat je een second opinion aanvraagt, is het vaak raadzaam om eerst je wensen nog eens te bespreken met je behandelend arts. In veel gevallen kan een goed gesprek al wat onduidelijkheden wegnemen.
Wanneer is het verstandig om een second opinion aan te vragen?
In sommige gevallen is het verstandig om een second opinion aan te vragen, bijvoorbeeld:
- Als je zeker wilt weten of je arts de juiste diagnose heeft gesteld.
- Wanneer je een keuze moet maken uit verschillende behandelmethodes.
- Wanneer je twijfelt over de informatie die jouw specialist je heeft gegeven.
- Wanneer je twijfelt over de operatie die de specialist je heeft aanbevolen.
- Als je klachten niet veranderen.
Geen doorverwijzing nodig
Soms kun je ook zelf naar een specialist gaan, want je hebt niet altijd een doorverwijzing nodig. Dit geldt voor de volgende soorten specialistische zorg:
- Oefentherapeut
- Fysiotherapeut
- Mondhygiënist
- Diëtist
- Huidtherapeut
- Ergotherapeut
- Logopedist
- Podotherapeut
Natuurlijk zijn er nog wel wat uitzonderingen. Het kan zijn dat er in je polis nadrukkelijk vermeld staat dat je voor bepaalde vormen van specialistische zorg wel een doorverwijzing nodig hebt. Verder hangt dit ook weer van je zorgverzekeraar af en de eventuele aanvullende verzekeringen die je hebt afgesloten.
Wordt een second opinion vergoed?
Een second opinion wordt vanuit je basisverzekering vergoed. Wel valt een second opinion onder je eigen risico. Alleen de kosten voor het nieuwe diagnose-advies worden vergoed. Als je uit dat advies beslist om naar een andere zorgaanbieder te gaan of een andere behandelmethode te volgen, dan is het verstandig om dit eerst met je zorgverzekeraar te overleggen. Je komt dan te weten of de nieuwe behandeling wordt vergoed.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als je een doorverwijzing krijgt van je behandelend arts. Als je de second opinion zelf regelt dan is de kans groot dat je zorgverzekeraar niet alles vergoedt. In je zorgpolis staat meer over de voorwaarden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.