Streptomycine

Streptomycine is een antibiotica bereid uit de grijze straalschimmel streptomyces griseus. Streptomycine werd voor het eerst in 1944 geïsoleerd door de Amerikaanse onderzoeker Selman Waksman en was een van de eerste middelen waarmee tuberculose effectief kon worden bestreden. Bovendien werkt het tegen een groot aantal zogenaamde gramnegatieve bacteriën, die door penicilline onvoldoende worden aangetast.

Streptomycine

Helaas ontwikkelen diverse bacteriëngeslachten spoedig een resistentie tegen streptomycine, iets wat men door zorgvuldige dosering en het tevens toedienen van para-aminosalicylzuur (PAS) en isonicotinezuurhydrazide (INH) tracht te vermijden of althans uit te stellen. Bij veel patiënten treden onplezierige neveneffecten op, bijvoorbeeld aanvallen van duizeligheid, omdat het preparaat de hersenzenuw die verbonden is aan het evenwichtsorgaan kan beschadigen (zie oor).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips