Arteriele bloedgas analyse

Met deze proef wordt de zuurgraad (pH) van het bloed gemeten en de hoeveelheid zuurstof en koolzuur die erin zijn opgelost. Het is geen gebruikelijk bloedonderzoek.

De huid boven de slagader die moet worden aangeprikt, wordt schoongemaakt en ontsmet en er wordt een plaatselijk verdovend middel ingespoten. Er wordt voor een slagader gekozen in plaats van een ader, omdat het bloedmonster van zuurstof moet zijn voorzien.

De uitverkoren slagader, meestal een in de pols, wordt aangeprikt met een steriele naald, waaraan een weggooi buisje vastzit. De binnenkant van het buisje is voorzien van een olielaagje om te voorkomen dat er lucht van buitenaf binnendringt.

De dokter, verpleegkundige of laborant neemt een bloedmonster af en trekt dan de naald uit de slagader terug. Het bloedmonster wordt uit het buisje overgebracht in steriele buisjes die in een bloedgas-analysator worden geplaatst.

Nadat het bloedmonster is afgenomen, wordt een drukverband aangelegd, dat na ongeveer vijftien minuten weer wordt verwijderd. Ondertussen dient u rustig te blijven zitten of liggen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips