Klierkoorts

Klierkoorts of ziekte van Pfeiffer (mononucleosis infectiosa), een besmettelijke ziekte die door een virus wordt veroorzaakt en vooral gekenmerkt wordt door zwellingen van de lymfklieren in de hals.

De besmetting komt tot stand door direct of indirect contact. Speeksel speelt bij de overdracht waarschijnlijk een rol, vandaar dat de aandoening in de Verenigde Staten bekendstaat als ‘kissing disease’. De incubatietijd is lang. ca. zes weken. Dan treden plotseling de algemene ziekteverschijnselen op, nl. koorts, stijve nek, hoofdpijn en soms misselijkheid en braken. Gedurende een week is de koorts nog niet zo duidelijk, daarna stijgt de temperatuur vaak en blijft soms weken verhoogd. Het verloop van de ziekte is nogal wisselend.

klierkoorts

Naast de zwellingen in de hals treedt soms ook elders in het lichaam zwelling op. Verder komen voor roodheid en zwelling van de keel, soms geelzucht, rode uitslag en oogontsteking. Ernstige complicaties zijn hersenvliesontsteking en ontstekingachtige aandoeningen van hart en nieren.

Er is geen gerichte behandeling bij klierkoorts, bijv. met bepaalde antibiotica mogelijk. Kinderen worden nogal eens geïsoleerd verpleegd om complicaties te voorkomen en eventueel wordt hun een vetvrij dieet gegeven indien voor geelzucht wordt gevreesd. Het vooruitzicht op volledig herstel is gunstig, de ziekte kan echter zeer lang, vele maanden, duren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips