Castratie

Castratie is het verwijdering van de kiemklieren (de testes bij de man, de ovaria bij de vrouw) of uitschakeling daarvan door röntgenbestraling (röntgencastratie). Toepassing vindt onder andere plaats bij kwaadaardige tumoren uitgaande van de kiemklieren of tumoren elders in het lichaam die onder invloed staan van het mannelijk geslachtshormoon.

Indien de castratie plaatsvindt voor de puberteit, blijft de ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken achterwege (zie eunuch). De vrees voor castratie is een diepgewortelde, onbewuste angst van veel mensen, welke reeds bij kleine kinderen valt waar te nemen. Zodra kinderen zich bewust worden van de eigen lichaamsbouw of de geslachtskenmerken van het andere geslacht, kunnen meisjes heimelijk vrezen eens een uitwendig geslachtsorgaan gehad te hebben en bij wijze van straf verloren te hebben, terwijl jongens vrezen dat hun geslachtsorgaan eens afgesneden zal worden.

Castratie

Deze onbewuste angst kan tot een castratiecomplex uitgroeien, dat symbool staat voor de angst om lichamelijk en/of psychisch gekwetst te worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips