Zeevonk kan zorgen voor huidirritaties

Als er zich zeevonk in het zeewater bevindt, dan kan dat leiden tot irritaties aan de huid of luchtwegen. In de zomer van 2015 werd de rode vlag gehesen op verschillende Nederlandse stranden in verband met zeevonk. Wat is dat nu eigenlijk, zeevonk? Is het echt gevaarlijk om te zwemmen in water met zeevonk, of valt het feitelijk gezien wel mee? In dit artikel lees je er alles over!

Wat is zeevonk eigenlijk?

Zeevonk is een eencellig organisme dat net zichtbaar is met het blote oog. Het is een alg die veelvuldig voorkomt. De eencellige alg is 0,5 tot 1 millimeter groot en ziet eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staartje. Zeevonk komt voor in zeewater, zowel in koele als subtropische wateren. Zeevonk is niet giftig, maar kan wel in dusdanig hoge concentraties voorkomen dat het invloed heeft op de waterkwaliteit. Voor mensen kan dat ook gevolgen hebben. Als je in zee zwemt, dan wil je immers geen fysieke klachten krijgen.

Kenmerkend aan zeevonk is de kleur die waargenomen kan worden. Het organisme staat bekend om de chemische reactie die volgt, als de alg hevig wordt bewogen. Dat zorgt voor een oplichting, een flikkering. Op deze manier worden vijanden van de zeealg afgeschrokken. Ook kan er in water met veel zeevonk een rode gloed worden gezien. Bij het afsterven van de alg, geeft deze een rode kleurstof af. De kleuren die door zeevonk worden vrijgegeven, zijn volkomen onschadelijk voor onze gezondheid.

Mogelijke gezondheidsklachten door zeevonk

Wanneer mensen in contact komen met water waarin hoge concentraties zeevonk voorkomen, dan kan dat leiden tot verschilende gezondheidsklachten. Hierbij moet vooral worden gedacht aan (voornamelijk lichte) irritaties aan huid en luchtwegen. Vaak wordt gedacht dat zeevonk giftig is en dat je er ziek van kunt worden door het bijvoorbeeld binnen te krijgen als je zeewater inslikt, maar dat is niet het geval. Het is een vrij onschuldige eencellige die alleen voor wat lichte klachten kan zorgen.

Heeft u last van irritaties, zoals roodheid of jeuk, als gevolg van zeevonk? Dan volstaat het meestal om u goed af te spoelen met zoet water. De irritaties aan huid en luchtwegen zullen dan snel weer verdwijnen. Blijven de klachten langer aanhouden dan gewenst, neem dan contact op met de huisarts.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips