Keelabces

Keelabces is een slepend ontstekingsproces met ettervorming, omgeven door een kapsel. Een keelabces kan zich ontwikkelen als complicatie van een amandelontsteking en is dan meestal achter de amandelen, in het weefsel van de verhemeltebogen gelegen. Vooral bij het slikken en praten veroorzaakt het keelabces pijn. De patiënt is ernstig ziek. Het slikken wordt na verloop van korte tijd meestal zo pijnlijk dat de zieke het speeksel liever uit de mond laat lopen dan het door te slikken. Aangezien per dag normaal reeds enkele liters speeksel worden afgescheiden die normaal weer worden ingeslikt en bij een keelabces zeer waarschijnlijk meer, wordt de patiënt door uitdroging bedreigd indien hij door de keelpijn weigert veel te drinken.

Door de pijn houdt de patiënt het hoofd stijf, wat scheef naar de zieke kant, om het ontstoken gebied zo weinig mogelijk te rekken. Om te vermijden dat hij het hoofd in de hals zou moeten draaien, draait hij als hij om zich heen wil kijken het gehele bovendeel van de romp. De mond kan nauwelijks worden geopend en het spreken gaat als bij iemand die een hete aardappel in de mond heeft, dwz. met tegengestelde adem-stroom. Normaal spreekt men met een uit-waartse ademstroom, bij een keelabces spreekt de patiënt bij de inademing of met zoveel mogelijk ingehouden adem. Er is meestal flinke koorts. De patiënt is dorstig door het kwijlen, de tong is dik beslagen en de lucht uit de mond ruikt bijzonder onaangenaam, niet alleen voor anderen, maar ook bij vlagen voor de patiënt zelf.

Een keelabces is een buitengewoon onaangename kwaal en dient zo spoedig mogelijk te worden behandeld. Wachten op zogenaamd rijpen, zoals wel wordt gepropageerd, heeft geen enkele zin en is ongemotiveerd wreed voor de patiënt. Het abces dient zonder omwegen geopend te worden, hetgeen geschiedt halverwege de verbindingslijn van de basis van de huig en de derde kies aan de zieke kant. Het openen van een dergelijk abces is zeer pijnlijk voor de patiënt en zal door de arts zo snel mogelijk moeten geschieden. Verdoving is echter niet aan te bevelen vanwege het gevaar op verstikking. Het is van groot belang dat de normale reflexen, zoals het afsluiten van de strot door de strotklep en de slikreflex, aanwezig blijven. Indien enig ettervocht wordt ingeslikt is dit ongevaarlijk, aangezien de ziektekiemen in het maagzuur te gronde gaan. De arts zal overigens een afzuigslang gebruiken om het ettervocht weg te halen.

Een enkele maal komt het keelabces aan twee zijden voor. De zwelling kan dan zo sterk worden dat verstikkingsgevaar ontstaat en behandeling in het ziekenhuis nodig is om de ademhaling te kunnen verzekeren en complicaties te voorkomen of zonodig direct te kunnen behandelen.

Bij kinderen kan zich ook een abces ontwikkelen achter in de keel. Dit ontstaat door verettering van de lymfklieren bij ontstekingen in de neus en de wand van de keelholte. De naar verhouding grote zwelling geeft aanleiding tot bemoeilijking van het slikken, de ademhaling en van hoofdbewegingen. De behandeling is gelijk aan het reeds besproken achter de keelamandel gelegen abces.


Relevante artikelen
4 reacties
  1. Vanaf vrijdag kreeg ik last van mn keel. Dacht eerst aan keelontsteking want dat heerst best erg. Maar zondag kon ik al bijna niet meer praten en kreeg ik bijna alle symptomen die boven staan beschreven. Maandag werd het ondragelijker en ben ik dinsdagochtend naar de huisarts gegaan. Ook al heb ik aangegeven dat ik mn mond bijna niet meer kon open doen en allerlei andere klachten horend bij een abces, zei zij gewoon dat het een keelontsteking was en gaf wat antibiotica mee.

    Dinsdag de hele dag echt geleden, hoofdpijn, oorpijn, niks kunnen eten of drinken en het werd niet beter. S’nachts wakker gelegen en toen eens gaan googlen en kwam ik deze pagina tegen! Alles wat hier beschreven stond, had ik, ik wist gewoon dat het een abces moest zijn. Alle symptomen had ik, op koorts na, mijn tempratuur was gewoon normaal en had eigenlijk geen koorts. Toen getwijfeld of ik naar de huisarts zou gaan de volgende ochtend of naar de dokterspost. Gekozen om 4uur snachts naar de dokterspost te gaan want de pijn was zo hevig. Deze huisarts was veel kortdater en zei ook dat het een abces was. Kon helaas pas een paar uur later bij de KNO arts terecht maar die hebben het lek geprikt en ik voelde mij echt zo’n stuk beter.

    Ik wens niemand een keelabces toe, het is echt het pijnlijkste wat ik ooit heb meegemaakt en wacht er niet mee als je denkt dat je het hebt!!

    1. Deed het lekprikken van de abces zelf pijn?

      1. Mijn keel abces is zojuist geprikt, het is een beetje vergelijkbaar met bloedprikken. Het is een kortstondige ingreep. Je moet even door de zure appel heen bijten maar je zult je na een paar minuten al beter voelen. Het is het zeker waard.

  2. Vorige jaar na het trekken van mijn verstandkiezen, is er een enorm abces ontstaan in mijn keel (na een dag of 3). Ik had wat vage klachten, maar niet te veel aandacht aangegeven, omdat de kaakchirurg had aangegeven behoorlijk hardhandig te zijn geweest en dat het niet zo makkelijk was, dan de vorige keer. Het zou wel wat pijn doen.
    Midden in de nacht wakker geworden, omdat ik stikte. Ik kreeg geen lucht meer. Het abces is in een nacht ontstaan en drukte mijn keel dicht. Echter vond de huisartsenpost het niet erg genoeg, dus heb ik twee uur moeten wachten voordat er een ‘specialist’ (dokter) aanwezig was en ik op afspraak mocht komen. Achteraf haddden we gewoon direct naar het ziekenhuis moeten rijden. Na het zien van een arts bleek dat het zo ernstig was dat ik gelijk een spoed operatie moest hebben. Uiteindelijk met een drain in mijn mond en 3 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. De herstelperiode was voor mij een half jaar. Ik kan sinds een half jaar weer gewoon mijn mond open doen, maar niet meer zover als voorheen. Kortom ik ben een bijna dood ervaring rijker en een trauma. Inmiddels ben ik doodsbang voor de tandarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips