Dermatitis herpetiformis

Derma is afkomstig uit het Grieks en betekende oorspronkelijk ‘dat wat afgetrokken is’, en later ‘huid’. Dermatitis is de medische vakterm voor ‘huidontsteking’.

Dermatitis herpetiformis is een huidziekte die op verschillende manieren tot uitdrukking kan komen. Heel kenmerkend zijn branderigheid en jeuk, die met het optreden van een huiduitslag gepaard gaan. In het begin is de huid rood; daarna ontstaan groepen van kleine blaasjes.

Bij dermatitis herpetiformis zijn meestal de strekzijden van de armen, de schouders, het zitvlak en de bovenbenen aangetast. De slijmvliezen blijven bijna altijd onaangetast. Bovendien lijden negen van de tien patiënten met deze ziekte aan een spijsverteringsstoornis, die door allergie voor gluten wordt veroorzaakt. Gluten zijn eiwitten die in veel graansoorten zitten.

Op grond van het feit dat de uitslag eruitziet als herpes, kreeg deze huidziekte als beschrijvende toevoeging het begrip herpetiformis. Dermatitis herpetiformis wordt door huidartsen ook wel dermatitis herpetiformis Duhring of ziekte van Duhring genoemd, naar de Amerikaanse huidarts Louis Duhring (1845-1913), die deze als eerste heeft beschreven.

dermatitis herpetiformis

Wat is de oorzaak van dermatitis herpetiformis?

Zoals eveneens geldt voor vele andere ziekten, is ook van dermatitis herpetiformis de oorzaak tot op de dag van vandaag onbekend. Er is onderzoek waaruit zou blijken dat het al dan niet krijgen van dermatitis herpetiformis in aanleg aanwezig is, en dus is aangeboren.

Deze ziekte kan worden veroorzaakt door jodium en gluten, maar ook door andere chemische stoffen, alsook door infecties en bepaalde vormen van kanker.

Hoe wordt dermatitis herpetiformis behandeld?

Bij de behandeling van dermatitis herpetiformis worden hoofdzakelijk zwavelhoudende medicamenten gebruikt, zoals diamino difenylsulfon en sulfapyridine. Niet bekend is wat het werkingsprincipe van deze middelen is. Voor uitwendig gebruik komen cortison en teerhoudende zalven in aanmerking.

Wat kan men er zelf aan doen?

Bij uitgesproken spijsverteringsstoornissen is het noodzakelijk om, zo mogelijk, een glutenvrij dieet te volgen. Gluten, ook wel kleef eiwitten genoemd, zitten in tarwe, rogge, haver en in gerst. Wanneer men deze graansoorten vermijdt, en zich bij het eten beperkt tot maïs, rijst, gierst en aardappelen, dan treedt er na enkele weken verbetering op van de spijsverteringsklachten.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Hardnekkige en vervelende huiduitslag moet in elk geval goed worden onderzocht en er moet een verklaring voor worden gevonden. Met name de spijs verterings stoornissen kunnen in ernstige gevallen complicaties geven, zoals ondervoeding. Daarom, maar ook vanwege de vervelende huiduitslag, is het beslist noodzakelijk zich medisch te laten behandelen.

Wat doet de dokter?

In de meeste gevallen zult u door uw huisarts naar een huidarts (dermatoloog) worden doorverwezen. De typische symptomen wijzen vaak wel op het bestaan van dermatitis herpetiformis, maar deze huidziekte is alleen aan te tonen door microscopisch onderzoek van de aangetaste huid.

Ziekteverloop

Over het algemeen is dermatitis herpetiformis een onschuldige, maar onaangename huidziekte. Ze verloopt schoksgewijs en kan ook weer helemaal verdwijnen. De spijsverteringsstoornissen kunnen, wanneer ze niet behandeld worden, in zeer zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Daardoor wordt namelijk de waterhuishouding van het lichaam in aanzienlijke mate verstoord.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips