Huidziekte

De huid is het orgaan met het grootste oppervlak en is ook het zwaarste orgaan. De huid beschermt onze belangrijkste vitale organen en dient als grootste afweer tegen infecties, letsel en schadelijke zonnestralen. Vormen van huidkanker als plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom komen heel vaak voor, maar zijn heel goed te behandelen. Er overlijden in Nederland jaarlijks gemiddeld ongeveer 70 mensen aan deze vormen van huidkanker.

De huid speelt ook een belangrijke rol in de regulatie van de lichaamstemperatuur. Ook al kan de huid van een gemiddelde volwassene wel 10 kg wegen, toch is de huid op sommige plaatsen flinterdun en op andere plaatsen niet veel dikker. Daardoor is de huid vatbaar voor scheurtjes die bacteriën, virussen of andere schadelijke micro-organismen de gelegenheid verschaft om het lichaam binnen te dringen. Daarom is een goede huidverzorging van groot belang. Zo moet de huid op de juiste manier worden schoon gehouden door bijvoorbeeld een douche of bad te nemen. Dit heeft in allerlei opzichten een belangrijk nut. De huid scheidt namelijk continu sebum (huidsmeer) en zweet af, die allebei een beschermende functie hebben.

Het sebum vormt een natuurlijke olie die uitdroging van de huid tegengaat. Het zweet, dat enigszins zuur is, zorgt voor een bacterie-onvriendelijke omgeving. Maar een toename en opeenstapeling van sebum, zweet en afgestorven huidschilfers kunnen nadelig zijn voor de gezondheid. Excessief veel zweet gaat een chemische reactie vertonen op de bacteriën op de huid, waardoor het lichaam onfris gaat ruiken, wat in sommige culturen als een belediging geldt. Een teveel aan sebum kan huidirritatie veroorzaken.

Bovendien is een overmaat aan sebum gunstig voor de groei van bacteriën. Grote aantallen bacteriën op de huid kunnen nogal wat klachten veroorzaken als er krassen of sneetjes op de huid voorkomen. Ook dode huidcellen vormen een broedplaats van bacteriën. Door regelmatig te douchen of te baden worden de dode huidcellen, het zweet en het sebum verwijderd. Daarnaast zorgt een goede wasbeurt voor verfrissing en ontspanning.

Tevens is een warme douche bevorderlijk voor de bloedcirculatie en de activering van lichaamsdelen. Door het warme water zullen de oppervlakkige bloedvaten zich verwijden en daardoor meer bloed laten doorstromen, wat zorgt voor een grotere toevoer van bloed en voedingsstoffen naar de huid. Hetzelfde effect kan worden bereikt door de huid te schrobben of stevig te wrijven. Door het lichaam met lange, soepele slagen te wrijven, wordt de veneuze (zuurstofarme bloedtoevoer naar het hart) bloedcirculatie gestimuleerd. Overmatig veel en vaak douchen of wassen kan echter leiden tot een te droge huid.

Nu 20% korting op het Emma Matras

Het Emma matras is meerdere keren als beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Op dit moment is het Emma matras met 20% korting te bestellen via onderstaande button. U ziet daar vervolgens staan met welke kortingscode u uw korting kunt claimen. Ook met deze korting krijgt u het matras 100 dagen op proef.

Bestel nu met 20% korting!

- advertorial -
Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips