Meningeoom

Meningeomen zijn goedaardige tumoren in de schedel of in de wervelkolom. Ze ontstaan uit de hersenvliezen of de ruggenmergvliezen en groeien heel langzaam. Meningeomen ontstaan meestal tussen het 35ste en 50ste levensjaar. Van alle hersentumoren zijn ongeveer 20 procent meningeomen.

Bij vrouwen komen ze vaker voor dan bij mannen. Ze kunnen zo groot worden als een vuist en kunnen tot 500 gram wegen. Meestal zijn ze sponsachtig en week, maar bij oudere mensen kunnen ze door verkalking tot steenachtige verhardingen uitgroeien.

Wat zijn de oorzaken van meningeomen?

De tumor ontstaat in de dekcellen van het spinnewebvlies van de hersenen en het ruggenmerg. Maar, zoals bij de meeste andere hersentumoren, is de precieze oorzaak van het ontstaan van een meningeoom onbekend.

Hoe worden meningeomen behandeld?

Meningeomen moeten over het algemeen door een operatie in hun geheel verwijderd worden. Als ze heel klein zijn en vroegtijdig onderkend worden, kan men eventueel ook proberen de tumorcellen door bestraling te vernietigen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer zich verschijnselen voordoen, zoals hoofdpijn die gedurende lange tijd aanhoudt, gezichtsstoornissen of een druk op het hoofd, moet men de huisarts raadplegen. Aangezien het gezwel maar langzaam groeit, kan drukgevoel in het hoofd pas heel laat optreden.

Wat doet de dokter bij meningeoom?

Aangezien de symptomen niet direct op een meningeoom hoeven te duiden, zal men andere aandoeningen met dezelfde verschijnselen moeten uitsluiten. Als men vermoedt dat men met een meningeoom of een andere hersentumor te maken heeft, zal men röntgenopnamen en een computertomografie (CT-scan) laten maken.

meningeoom

Ziekteverloop van meningeoom

Hoewel meningeomen vooral op hogere leeftijd ontdekt worden, zijn het geenszins kenmerkende ouderdomsaandoeningen. Meningeomen groeien zeer langzaam, ze ontstaan dus meestal jaren tot tientallen j aren voordat ze ontdekt worden. Ze groeien vlak, knobbel of slingervormig. Aangezien ze langzaam groeien, hebben de hersenen de tijd zich aan het verdringingsproces aan te passen.

Wanneer gezichtsstoornissen of een drukgevoel in de hersenen als verschijnselen optreden, heeft de tumor meestal al een behoorlijke omvang bereikt. Wanneer een meningeoom binnen de wervelkolom ontstaat, groeit het meestal in de lengte en strekt het zich over meerdere wervels uit. Daarbij komt het ruggenmerg in het gedrang en kan verweking optreden.

Zijn meningeomen gevaarlijk?

Meningeomen zijn in de meeste gevallen goedaardige gezwellen. Ze kunnen echter door hun omvang het omliggende weefsel beschadigen, verdringen of zelfs vernietigen. Het gebeurt maar zelden dat de tumor kwaadaardig wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips