Tendovaginitis

Iedere pees is omgeven door een slijmhoudende buis die het mogelijk maakt dat bewegingen zonder wrijving kunnen verlopen, en die beschadiging van de pees bij draaibewegingen of aanspannen voorkomt. Wanneer dit dunne slijmvlies, de zogenaamde peesschede, opzwelt, dan ontstaan er vaak knobbeltjes die bij elke beweging pijn veroorzaken.

Wat is de oorzaak van een tendovaginitis?

Een tendovaginitis is meestal het gevolg van overbelasting of overprikkeling. Ze kan ook door verkeerde belasting worden veroorzaakt. Dat kan zich voordoen bij sport of bij het werk, bijvoorbeeld typen. In een vochtige en koude omgeving verergeren de klachten, bijvoorbeeld tijdens skiën of boottochten. Ook bij kappers treedt het wel eens op.

Hoe wordt een tendovaginitis behandeld?

Het belangrijkste is de arm of het been zo veel mogelijk
te laten rusten. Dit kan met behulp van een elastische zwachtel of met een gips-spalk. Bij lichtere vormen kunnen vochtige warmte en massages effectief zijn.

Wat kan men er zelf aan doen?

Compressen met arnicatinctuur of geneeskrachtige modder die men kan kopen in reformwinkels en bij drogisterijen, hebben een verzachtende werking. Het gewricht moet zoveel mogelijk rusten. Met een tendovaginitis van de hand mag men niet typen!

tendovaginitis

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

U kunt beter de huisarts raadplegen wanneer de pijn na twee tot drie dagen rust niet verminderd is. Een verwaarloosde tendovaginitis kan maanden duren.

Hij kan pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven en het betreffende gewricht inzwachtelen of ingipsen. Wanneer er pus in de peesschede zit, wordt de peesschede via vele kleine dwarse incisies (incisie = snede) opengelegd, zodat de pus naar buiten kan afvloeien.

In zeldzame, ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij reuma, wordt er ook wel operatief ingegrepen. Het is een tamelijk eenvoudige ingreep; de peesschede wordt opengemaakt, waardoor de druk op de pees verdwijnt.

Ziekteverloop

Vaak merkt men pas na een paar dagen dat men een tendovaginitis heeft. Soms kan men zich niet eens herinneren wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Bewegingen zijn zeer pijnlijk. Men kan bijvoorbeeld de vinger niet meer krom maken, en het verdraaien van de pols veroorzaakt een knisperend geluid en doet pijn. Wanneer de ontsteking meteen behandeld wordt en de arm of het been echt gefixeerd worden, verdwijnen de symptomen binnen ongeveer tien dagen weer. Wie ondanks de zwachtel of het gips gaat tennissen, moet rekening houden met een veel langere genezingsduur.

Is een tendovaginitis gevaarlijk?

Wanneer men haar snel laat behandelen en zich houdt aan de voorschriften van de arts, dan zijn er geen gevaren aan verbonden. Wanneer men dat niet doet, kan het uiteindelijk overgaan in een verstijving van de pols of tot blokkades van de pees. Daarbij springt de pees in een bepaalde stand en kan alleen door het extra aanspannen van de spieren in een andere stand worden gebracht. Dit doet pijn en gaat gepaard met een knappend geluid. Wanneer dit verschijnsel zich in één vinger voordoet, spreekt men van een ‘snapping finger’ (snapping = Engels voor knappen). Dit kan ook voorkomen als beroepsziekte


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips