Medisch analist

Verschillend soorten analisten maken deel uit van een team voor de gezondheidszorg. De medewerkers die in laboratoria ten dienste van de medische staf werken, bestaan uit laboranten en analisten met verschillende specialismen, zoals medisch analisten die ten dienste van de nucleaire geneeskunde werkzaam zijn en vele anderen.

Laboranten voeren de tests uit, die veranderingen in lichaamsweefsels en – vloeistoffen vaststellen. Deze testresultaten worden door artsen gebruikt om de toestand van patiënten te evalueren en een diagnose te stellen. Laboranten hebben ten minste een MBO-beroepsopleiding of gelijkwaardig vakdiploma behaald. Zij voeren een breed scala van tests en laboratoriumprocedures uit, waarvoor niet de analytische kennis van een medisch analist nodig is.

Medisch analisten hebben ten minste een gespecialiseerde HBO-opleiding gevolgd. Zij voeren ingewikkelde chemische, hematologische, microscopische en bacteriologische tests uit. Medisch analisten die ten dienste van de nucleaire geneeskunde werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactieve isotopen, voeren met hele kleine doses straling onderzoek op de patiënt uit om de diagnose te helpen bepalen. Radioactief materiaal wordt door patiënten ingeslikt of bij hen geïnjecteerd. Het lichaamsweefsel en de organen nemen verschillende hoeveelheden van het materiaal in zich op. Met een gamma-camera onderzoekt men de verspreiding van het materiaal in het lichaam en maakt daarvan een afbeelding.

Analisten en ook laboranten vallen onder de paramedische staf, dat wil zeggen tot de beroepsbeoefenaren die rechtstreeks of zijdelings met de geneeskunde te maken hebben. Analisten beschikken over hooggespecialiseerde kennis en vaardigheden, die belangrijk zijn voor de patiëntenzorg en voor het gezondheidszorgteam als geheel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips