Achillespeesontsteking

De achillespees verbindt de kuit spier met het hielbeen. Ze is één van de zwaarst belaste pezen van ons lichaam. Wanneer ze overbelast raakt, kan ze gaan ontsteken. De ontsteking treedt vaak niet alleen op in de pees zelf, maar ook in de peesschede en op de plaats waar de pees vastzit aan de hiel. Tussen het hielbeen en de pees bevindt zich een slijmbeurs. Ook deze kan ontsteken.

Pijn aan de hiel

Een achillespeesontsteking uit zich meestal doordat pijn aan de hiel optreedt wanneer de voet belast wordt. De pees zelf kan dik of rood zijn. Vaak kan men de pijn wat verzachten door de voet te laten afhangen (‘spitse voet’). Als de ontsteking ernstig is, kan men vaak niet eens meer lopen.

Wat is de oorzaak van een achillespeesontsteking?

Deze ontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van het langere tijd dragen van slecht passend schoeisel of overbelasting bij sport. Een peesontsteking kan ook door een stofwisselingsstoornis worden veroorzaakt. Wanneer de concentratie van vetten en cholesterol in het bloed verhoogd is, of bij jicht, hopen vetten of kristallen zich op in de pees, wat een ontsteking tot gevolg heeft. Hielpijn kan ook bij andere aandoeningen van de voet ontstaan, bijvoorbeeld bij bot- of gewrichtsaandoeningen, ontstekingen van het voet-gewelf of botsporen.

achillespeesontsteking

Hoe wordt een achillespeesontsteking behandeld?

De behandeling bestaat in de allereerste plaats uit rusten en het ontzien van de voet. Normaal gesproken wordt de ontsteking daarmee een halt toegeroepen. Men kan de voet ook fixeren met behulp van een gipsspalk of een stevig verband. Wanneer de ontsteking van de achillespees niet zo ernstig is, is het vaak ook al genoeg om een zalfverband aan te leggen.

Wanneer er pijn optreedt in de hiel en de pees, dan zijn vochtige, warme compressen en lichte massages in veel gevallen effectief. Men dient de voet uiteraard meteen te ontzien. In de herstelfase moet men er dan ook zeker van afzien om te sporten.

Een achillespeesontsteking kan acuut of chronisch verlopen. De acute vorm geneest snel bij een juiste behandeling. Bij chronische ontstekingen moet men er rekening mee houden dat de klachten weer terugkeren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips