Achalasie
Achalasie is een aandoening van de slokdarm, gekenmerkt door een stoornis in de voortbeweging van het voedsel in de slokdarm, met name in het onderste gedeelte hiervan. Deze stoornis wordt veroorzaakt door degeneratie van de parasympatische zenuwvezels in de slokdarm, de zenuwvezels die aanzetten tot activiteit. Hierdoor blijft de openingsspier naar de maag toe ‘in rust’, d.w.z. gesloten. Het voedsel wordt daardoor tegengehouden, waardoor toenemende verwijding van de slokdarm optreedt (mega-oesofagus).
Belangrijkste verschijnsel van deze aandoening is het optreden van geleidelijk toenemende slikklachten. Vloeibaar zowel als vast voedsel blijft steken ter hoogte van de punt van het borstbeen. Er treedt een drukkend gevoel op achter het borstbeen, verergerend bij veel vast voedsel of koude dranken. De klachten kunnen jarenlang vrij constant blijven, maar nemen toch meestal geleidelijk toe in ernst.
Later ontstaan blijvende slikklachten en teruggeven van voedsel na de maaltijd. Dit voedsel smaakt niet zuur, omdat het nog niet in de maag is geweest. Achalasie kan soms worden gecompliceerd door een slokdarmontsteking (oesofagitis) en eventueel kan dit zelfs leiden tot een slokdarmgezwel.
De diagnose kan worden gesteld door een röntgenfoto van de slokdarm gevuld met röntgencontraststof. Hierbij ziet men een sterk verwijde en geslingerde slokdarm met een sterk vernauwd uiteinde (zg. muizestaart). Achalasie kan meestal niet worden genezen met behulp van geneesmiddelen. De enige behandelingsmogelijkheid is het oprekken van de slokdarm d.m.v. een ballon of sonde (bougisseren). Als dit na enige malen geen resultaat heeft, is een operatie het enige alternatief.
merk dat ik tijdens maar vooral na het sporten erg veel last heb van druk op de borst.
is sporten wel goed als je achalassie hebt?
aub Uw antwoord, vr groeten