Ganglion

Een ganglion of slijmcyste is een bobbeltje op uw hand of pols. Dat kan plotseling of juist geleidelijk aan verschijnen. Het is een inwendige holte die gevuld is met een geelachtige glijstof. Het is een veelvoorkomende zwelling die goedaardig en in principe pijnloos is. Het kan ook een aanduider zijn van een onderliggende ziekte, zoals artrose. Veel mensen schrikken wanneer een ganglion zich ontwikkelt, maar dat blijkt vaak ten onrechte te zijn. Wilt u weten wat ganglion precies is en wat u eraan kunt doen, lees dan snel verder!

Het hoe, wat en waarom van een ganglion

Meestal komt een ganglion voor aan de binnenkant van de pols of vingers. Het is in feite een uitstulping van de peesschede of van het kapsel van het polsgewricht: een holte waar vocht opgehoopt is. Het is lang niet altijd duidelijk waarom een ganglion ontstaat. Overbelasting kan een oorzaak zijn, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Een ganglion kan zowel geleidelijk aan als acuut ontstaan. De grootte ervan kan ook per dag verschillen – afhankelijk van de hoeveelheid belasting van de pols, hand of vingers.

Goed nieuws is dat een ganglion in de meeste van de gevallen vanzelf verdwijnt. Ook heeft u over het algemeen geen last van pijn, tenzij het bobbeltje ‘in de weg’ zit en zorgt voor wrijving of irritatie bij bepaalde bewegingen. De beste tip in dat laatste geval is om de pols of hand een tijdje zo min mogelijk te belasten. Door rust en tijd verdwijnt ruim de helft van alle ganglia namelijk vanzelf.

Ganglion verdwijnt niet vanzelf, wat nu?

Heeft u al een tijdje last van een ganglion en lijkt deze cyste niet uit zichzelf te verdwijnen? Geen paniek, want nog altijd is een blijvende ganglion vrijwel altijd onschuldig. U kunt de cyste laten leegzuigen met een injectienaald. In ongeveer de helft van de gevallen blijft de ganglion dan ook definitief weg. Keert de uitstulping terug en blijft u last houden van klachten, dan kan ook een kleine operatieve ingreep een oplossing zijn, maar dat is vaak een laatste middel.

Relatie met artrose

Het is mogelijk dat een ganglion het resultaat is van onderliggende artrose aan het vingergewricht. Bij artrose is het kraakbeen in uw hand dunner geworden. Dat zorgt voor onregelmatigheid, wat op termijn leidt tot stijfheid en pijn in pols, hand en vingers. Heeft u last van een ganglion en herkent u deze klachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Door medicatie, ergotherapie, fysiotherapie, injectie of operatie kunnen de klachten worden verminderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips