Embolie
Embolie ‘in het algemeen’ is de verstopping van een bloedvat door ‘een vreemd voorwerp’ dat door het bloed is meegevoerd. Dat ‘vreemde voorwerp’ of embolus is meestal een van een bloedstolsel (thrombus) losgeraakt gedeelte.
Een embolus kan zowel in de aderen van het been als in het hart, de grote lichaamsslagader (aorta), of zijtakken daarvan voorkomen. Zo’n embolus wordt meegevoerd door het bloed naar de hersenen, de nieren, de milt of de benen enz., waar het een (kleiner) bloedvat kan afsluiten. Het daarachter gelegen weefsel krijgt dan geen zuurstof en voedsel meer, met weefselversterf als gevolg.
Een hersenembolie kan de oorzaak zijn van een plotselinge halfzijdige verlamming (beroerte) of andere beschadigingen van de hersenen.
Een embolie van een beenslagader veroorzaakt bij afsluiting daarvan een vrij plotselinge pijn in het been, een dof en koud gevoel en tintelingen. De huid van het been wordt bleek, met enkele blauwe plekken. Als de embolus niet binnen 12 uur (door een operatie) wordt verwijderd, kan het been afsterven.
De meest voorkomende vorm van embolie is longembolie. De embolus is vrijwel altijd een losgeschoten (deel van een) thrombus uit een beenader. Dit bloedstolsel komt dan via het rechterdeel van het hart in de bloedvaten van de longen. Vooral zieke, bedlegerige, oude mensen hebben een grote kans op longembolie. Vaak is het de uiteindelijke doodsoorzaak. De verschijnselen van longembolie hangen sterk af van de grootte van de embolus (meervoud: emboli). Kleine emboli gaan – vooral bij jonge mensen – vaak ongemerkt voorbij. Een grote embolus in de longen kan echter een plotselinge dood veroorzaken, doordat de bloedvoorziening vanuit de longen naar het hart plotseling wordt geblokkeerd. Soms gaat daar een
periode aan vooraf van ernstige benauwdheid en angst, alsmede ritmestoornissen van het hart.
Een kleinere embolus in de longen kan een kleiner bloedvat afsluiten, waardoor voorbij de plaats van de afsluiting te veel stagnerend bloed komt. Is dit gebied groot, dan sterft een deel van de long af. De verschijnselen hiervan zijn: benauwdheid, snelle ademhaling, koorts, pijn op de borst en hoesten, waarbij bloed wordt opgegeven.
De behandeling van trombose en embolie gebeurt vaak met anti-stollingsmiddelen (anti-coagulantia). Deze medicijnen worden ook wel gegeven ter voorkoming van trombose en embolie. Soms wordt een thrombus
of een embolus door middel van een operatie verwijderd. Ook wordt wel bij een operatie een afgesloten slagader vervangen door een huisje van kunststof.
Hoe/waardoor ontstaat een embolie?
Mijn vrouw is overleden tengevolge van hartstilstand i.v.m. dubbele longembolieën. Maar waardoor zo’n embolie ontstaat is mij nog steeds niet duidelijk geworden. Kunt u mij dit uitleggen?