Ercp

De afkorting ERCP staat voor endoscopische retrograde cholangiopancreato grafie. Dat lijkt gecompliceerder dan het is. Het is een röntgenonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier.

Voor een goed begrip van dit onderzoek is kennis van de anatomische verhoudingen in dit gebied noodzakelijk. De afvoergang van de alvleesklier transporteert stofwisselingsenzymen naar de twaalfvingerige darm. De in de lever geproduceerde en in de galblaas opgeslagen galvloeistof wordt eveneens naar de twaalfvingerige darm gebracht. Een enkele uitzondering daargelaten komen beide afvoersystemen op dezelfde plaats in de twaalfvingerige darm uit, na zich een paar millimeter voor de uitmonding tot één kanaal te hebben verenigd. De plaats van uitmonding noemt men de papil.

Hoe wordt een ERCP uitgevoerd?

Wanneer men deze kleine kanaaltjes op een röntgen opname wil weergeven, dan moet er gebruik worden gemaakt van contrastmiddel. Het inbrengen van het contrastmiddel in de kanalen werd pas mogelijk door de vooruitgang in het endoscopische onderzoek van maag en twaalfvingerige darm.

Een endoscoop is een lange dunne flexibele slang met in de punt een lampje en een kijker. De arts brengt de endoscoop in via de mond, en gaat verder totdat deze zich in het midden van de twaalfvingerige darm bevindt. Dan voert hij de endoscoop verder op tot aan de papil en spuit contrastvloeistof in. Daardoor vullen zich de afvoerende galwegen en de afvoergang van de alvleesklier met contrastvloeistof. Dit is, met andere woorden, de uitleg van het begrip endoscopisch. Het wordt retrograad genoemd omdat de gangen worden ingespoten tegen de stroomrichting in.

ercp

Wat kan men met een ERCP onderzoeken?

Alle afvoerende galwegen kunnen met behulp van een ERCP worden weergegeven. Daaronder vallen ook de galblaas met de verbinding tot de overige galwegen en de galgangen, die uit de lever vandaan komen.

Hetzelfde geldt voor de alvleesklier. Ook daar worden nog de kleinste aftakkingen van de afvoergang zichtbaar. Bovendien kunnen er met de endoscoop weefselmonsters uit de papil Na het inbrengen van de contrastvloeistof zijn de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier op de röntgenopname te zien.

Wanneer moet een ERCP worden verricht?

De galgangen kunnen in de regel ook heel goed zichtbaar worden gemaakt door contrastmiddel in een ader te spuiten en te wachten tot het via de galwegen wordt uitgescheiden. Alleen wanneer het onmogelijk is dit onderzoek uit te voeren, moet er voor de weergave van de galwegen een ERCP worden verricht.

Ziekten die met de oorspronkelijke methode slecht zichtbaar kunnen worden gemaakt, zijn bijvoorbeeld galstenen die al voor de papil zitten, of een kankergezwel dat de afvloed van de gal in dit gebied belemmert. Daaronder vallen het pancreaskopcarcinoom (kanker van een deel van de alvleesklier), kanker van de papil en tumoren van de onderste galwegen (choledo chuscarcinoom, galblaascarcinoom).

Is een ERCP gevaarlijk?

Naast de stralingsbelasting door het gebruik van röntgenstraling kan er onder bepaalde omstandigheden een prikkeling van de alvleesklier ontstaan. Deze is overigens van voorbijgaande aard. Slechts in heel zeldzame gevallen gaat het over in een ontsteking van de alvleesklier.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips