Voetklachten

Voetklachten zijn een gestoorde werking van de voet als onderdeel van het bewegingsapparaat. De normale voet mag geen pijn doen en niet te spoedig vermoeid raken. De voetspieren geven als actieve spanners van de lengte gewelven en het dwarsgewelf de voet zijn normale stand. Hierbij spelen de korte voetzoolspieren een belangrijke rol. Het tekortschieten van het prestatievermogen van de voet is moeilijk meetbaar. Het weerstandsvermogen of draagvermogen van de normale voet kan op allerlei wijzen gestoord zijn. De meest voorkomende voetklachten ontstaan door te langdurige of te eenzijdige belasting.

voetklachten

In het eerste stadium krijgt men vermoeidheids voetklachten. Veelal is hiervan sprake wanneer men van het schoolleven overgaat tot een beroep, waarbij lang wordt gestaan of veel wordt gelopen. Deze vermoeidheid ontstaat meestal nadat de voet enige uren aan de ongewone belasting blootgesteld is geweest en tast ook een goed gevormde voet aan. Wanneer echter de spieren tekort gaan schieten, wordt de stabilisering van de lengtegewelven van de voet overgelaten aan de banden. Dan krijgt men snel druk en trekspanningen en wordt reeds na een zeer kort gebruik de voet pijnlijk en moe.

De voetvorm blijft echter nog voor enige tijd normaal. Wanneer echter geen doelmatige behandeling wordt toegepast dan gaat de voet van vorm veranderen. Het voorste gewelf verdwijnt, het hielbeen verandert van stand en de bal van de grote teen gaat ten opzichte van de gehele voetzool hoger staan. Op allerlei plaatsen van de voet die niet aan de druk van de belasting gewend zijn, ontstaan pijnlijke eeltvormingen, prikkelingen van het botvlies en van de gerekte banden en zwelling van de gewrichten.

Een van de belangrijkste orthopedische hulpmiddelen in dit stadium is de steunzool. Wanneer de behandeling van statische bezwaren door middel van oefentherapie, massage en wisselbaden te tijdrovend of mislukt is, zal de arts steunzolen aanraden. Een steunzool beschermt de voetbogen tegen het geheel inzakken. Men kan alle veranderingen van de voet in een steunzool verwerken.

Een doelmatig gevormde steunzool uit de handel kan de voetklachten bij de soepele voet van kinderen en volwassenen geheel wegnemen, maar wanneer het binnenste lengtegewelf geheel is doorgezakt heeft men een steunzool nodig die aan de afwijkingen in de bouw van de botstukken individueel is aangepast.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Voetklachten kunnen inderdaad veel verschillende oorzaken hebben. Het is goed om na te gaan waardoor klachten kunnen ontstaan om deze vervolgens gericht aan te pakken. Een verkeerde houding of schoenen hebben hier vaak invloed op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips