Wat is meeroken

Het is overtuigend aangetoond dat niet-rokers die worden blootgesteld aan sigarettenrook, extra risico’s voor hun gezondheid lopen. Het gevaar van meeroken, of passief roken, heeft ertoe geleid dat er inmiddels in vrijwel alle openbare gelegenheden een rookverbod geldt.

Het inhaleren van andermans sigarettenrook versnelt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en zorgt ervoor dat het koolmonoxidegehalte in het bloed omhoog gaat. Opkringelende rook van een brandende sigaret bevat tweemaal zo veel teer en nicotine dan de geïnhaleerde rook, driemaal zo veel 3,4-benzpyreen (een kankerverwekkende stof), vijfmaal zo veel koolmonoxide en waarschijnlijk vijftigmaal zo veel ammoniak. Het mag dus duidelijk zijn dat mensen met ademhalingsmoeilijkheden of hartproblemen, en oudere mensen in het algemeen, extra gezondheidsrisico’s lopen wanneer ze aan sigarettenrook worden blootgesteld.

Kinderen die jonger zijn dan 1 jaar en aan sigarettenrook worden blootgesteld, worden vaker vanwege ademhalingsziekten in het ziekenhuis opgenomen dan kinderen van ouders die niet roken. Passief roken verhoogt de kans van een kind op longontsteking, bronchitis of ontsteking van de amandelen. Verder hebben kinderen van ouders die roken een grotere kans besmet te worden met een infectie aan de luchtwegen, omdat hun ouders die eerder oplopen doordat ze roken.

Samenvattend kan rustig gesteld worden dat de verschillende gezondheidsaspecten van meeroken zo ernstig zijn dat alle ouders die roken serieus in overweging zouden moeten nemen om te stoppen met roken, al was het alleen maar voor de gezondheid van hun kinderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips