Vena

Vena is een ader, meervoud venae; bloedvat waarin het bloed in de richting van het hart stroomt: het zogenaamde aderlijke bloed is door de onttrekking van zuurstof donkerder gekleurd dan het slagaderlijke bloed. De aderen vertakken zich tot kleinere bloedvaten en ten slotte tot capillairen (haarvaten), die door hun verbinding met het slagaderlijke stelsel de bloedsomloop mogelijk maken. Veel aderen, vooral die dicht onder de huid liggen, hebben kleppen die het terugstromen van het bloed onmogelijk maken.

Vena

Er bestaat naast de Vena één ader waardoor slagaderlijk bloed vloeit: de longader, die het in de longen met zuurstof verrijkte bloed naar de linkerhartboezem leidt. De tegenhanger daarvan is de longslagader, die juist zuurstofarm bloed uit de rechterhartkamer naar de longen pompt (voor aandoeningen van de aderen zie flebitis, hemorroïden, tromboflebitis, varices, varicocele).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips