Yoga en het westen

Hoewel yoga en het westen al wel bekend was, was het tijdens de jaren zestig dat het steeds populairder werd. Het was de tijd van een idealistische hippiegeneratie die zocht naar een alternatieve manier van leven en die het antwoord in het Oosten zocht. Yoga, met zijn nadruk op spirituele en geestelijke genezing, trok hun aandacht. Rond dezelfde tijd bracht Maharishi Mahesh Yogi yoga naar het Westen en een nieuwe beweging was ontstaan. Een van de populairste popgroepen aller tijden, de Beatles, ontdekten via hem yoga. Door de Beatles werd Indiase muziek een onderdeel van de Westerse muziek en groeide de interesse voor Indiase zaken, inclusief yoga.

yoga en het westen

Door de jaren heen werd yoga steeds populairder bij allerlei soorten mensen. Van de sterren uit Hollywood zoals Jane Fonda, Sylvester Stallone en Helen Hunt, en zangers en zangeressen als Madonna en Sting, tot het grote publiek: de interesse in yoga is nu wijdverbreid. Statistieken laten zien dat een op iedere vijf Canadezen en een op de tien Duitsers regelmatig aan yoga doet. In feite was yoga al populair in het Westen voor de jaren zestig. In 1893 werd het Parlement van Godsdiensten georganiseerd in de Verenigde Staten. Daar werd het publiek toegesproken door Swami Vivekananda, een van de grootste denkers van het moderne India. Hij introduceerde de Indiase filosofie in het Westen, wat leidde tot een interesse in yoga. Sinds die tijd hebben ook anderen bijgedragen aan het populariseren van yoga buiten India, zoals B.K.S Iyengar en Yogi Anand. Organisaties als de Bhagwan in het Westen hebben yoga ook bij een groot aantal mensen geïntroduceerd door hun meditatietechnieken.

POPULAIRE YOGA
Vandaag de dag is yoga populairder dan ooit omdat het spirituele leegtes in het moderne leven kan vullen. Mensen uit verschillende culturen hebben yoga aangepast aan hun eigen behoeften zodat ze
een tevreden en stressvrij leven leiden. Dit is mogelijk omdat yoga de laatste jaren gedemystificeerd is. De manier waarop yoga tegenwoordig wordt beoefend is anders dan eeuwen geleden. Het wordt onderwezen als een manier van leven, die je leert om te gaan met de stress van het moderne leven. Het werd, onterecht, altijd geassocieerd met het Hindoeïsme, maar nu is yoga populair bij mensen van allerlei godsdiensten.

Na een eerste kennismaking met yoga tijdens de hippiegeneratie is het nu voor iedereen toegankelijk geworden en worden yogaklassen door allerlei soorten mensen bezocht. Yoga wordt steeds populairder bij mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid. Populaire yoga is over het algemeen een combinatie is van Hatha Yoga and Raja Yoga. Hatha Yoga is het beheersen van het lichaam door houdingen en ademhalingsoefeningen. Raja Yoga helpt om je geest kalm en rustig te maken met meditatie. Deze twee richtingen houden met elkaar verband: meditatie is een logische volgende stap als je het lichaam en de ademhaling onder controle hebt. Hoewel sommige mensen nog steeds de acht stappen van Patanjali inclusief de morele voorschriften volgen, concentreert populaire yoga zich alleen op houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips