Zelfgenezing

Ons lichaam, in normale toestand, is gezond en heeft een natuurlijke neiging om deze toestand te hervatten na een opgetreden storing. Het lijkt erop dat elk afzonderlijk onderdeel van het menselijk lichaam een eigen ideaal van werken en welzijn heeft, en ieder stukje apart begint meteen alarm te slaan als er gevaar dreigt. Hoe groter het gevaar, hoe feller de reactie en als het gevaar eenmaal geweken is, is de reactie vanzelf ook minder.

Door deze homeostases leven wij in dynamisch evenwicht met onze innerlijke werelden – het lichaam altijd klaar voor een noodtoestand en constant zoekend naar een goede conditie, harmonie en evenwicht, zorgend dat alle noodzakelijke functies zoals hartslag, bloeddruk, temperatuur en chemische samenstelling binnen de grenzen van het mogelijke blijven. Toch blijkt dat wij, na onze kinderjaren, zelden meer van die blakende gezondheid kunnen genieten. Het is de gewoonte om dat als ‘slijtage’ af te doen, maar volgens natuurtherapieën is dit eerder een gevolg van disharmonie in het hele systeem. We leven te gespannen, we eten ongezond en negeren de behoeftes van de geest en zijn maar zelden tevreden met onze situatie.

zelfgenezing

Ons systeem moet constant corrigeren om alles normaal en draaiende te houden. En tenslotte als er een ziekte dreigt, heeft het geen extra vermogen meer om adequaat te reageren en de genezende reactie snel op gang te brengen. Bovendien zijn wij als we ziek worden eraan gewend onmiddellijk hulp van buitenaf te zoeken, terwijl de beste hulp die we kunnen krijgen – uit ons eigen lichaam- al bezig is te werken, zonder dat we daar erg in hebben.

Chirurgen zouden volkomen hulpeloos zijn als ons bloed niet zou stollen, als gebroken beenderen niet zouden genezen, als weefsels niet zouden vernieuwen en ons lichaam niet zou wennen aan het verlies van delen door het werk te reorganiseren. Alleen het lichaam zélf kan genezen! Zelfgenezing en hervatting van functies en levenskracht zijn machten voor het hele leven, ze werken net zo lang als het leven zelf. In dit opzicht zijn we zelf onze beste doktoren.

Veel te vaak wordt een natuurlijke genezing door chemische medicijnen onderdrukt, waardoor extra spanningen in ons systeem worden opgeroepen, in tegenstelling tot het stimuleren van de natuurlijke genezing of natuurgeneeswijze, zoals homeopathie. Deze geven aan hoe op mensvriendelijke wijze onevenwichtigheden gecorrigeerd moeten worden, waarbij het gestoorde innerlijke klimaat alleen een duwtje in de goede richting krijgt, in plaats van alle natuurlijke kanalen te blokkeren.

Zorg goed voor uzelf

Hoe meer u leert over het menselijk lichaam, hoe meer vrede u vindt en hoe plezieriger het wordt erin te wonen. Dit kan alleen maar gunstig uitwerken op het zelfgenezende mechanisme dat we allen bezitten. Luister naar de taal van uw lichaam. Maagpijnen, hoofdpijnen en

spijsverteringsklachten hebben meestal spanningen als oorzaak. Veel symptomen zijn eigenlijk al signalen dat het lichaam zich aan het herstellen is. Opgezette klieren zijn aan het vechten tegen vreemde en vijandige organismen, een ontsteking rondom een wond maakt de weg vrij voor bloed dat rijk is aan zuurstof, witte bloedlichaampjes en herstellende materialen. Een hoge koorts verjaagt een groeiend virus, transpireren verkoelt het lichaam en stoot met het vocht giftige stoffen uit. Inplaats van deze symptomen te onderdrukken kunt u uw eigen lichaam beter helpen door te rusten, met een aangepast dieet en een verzachtende natuurlijke remedie. In harmonie leven met uw lichaam en geest stelt u in staat om meer plezier van het leven te hebben, maar ook meer voor anderen te betekenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips