Oorpijn
Oorpijn is iets wat de meeste mensen al eens hebben meegemaakt. De pijn kan dof, pulserend, stekend of kloppend zijn en men voelt zich behoorlijk beroerd. Vaak gaat dit gepaard met tijdelijke stoornissen van het gehoor.
Wat zijn de oorzaken van oorpijn?
Oorpijn wordt veroorzaakt door prikkeling van pijn vezels in en bij het oor. Aangezien het oor een uiterst gevoelig orgaan is kunnen lichte ontstekingen al veel pijn veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld ontstekingen van de uitwendige gehoorgang of van het kraakbenige deel van het oor erg pijnlijk zijn.
Middenoorontsteking
Middenoorontstekingen ontstaan wanneer ziektekiemen vanuit de neuskeelholte, via de buis van Eustachius het middenoor binnendringen. Vaak blijkt de neusamandel, die net voor de uitmonding van deze buisjes ligt, de bron van zo’n infectie te zijn.
Zodra ziektekiemen het middenoor binnendringen, raakt het slijmvlies ontstoken en zwelt het op. Er vormt zich een etterige afscheiding. De druk in het middenoor stijgt en het trommelvlies komt onder spanning (bol) te staan. Dat verklaart waarom middenoorontstekingen zo pijnlijk zijn.
Vooral zuigelingen, peuters en kleuters zijn vatbaar voor dit soort ontstekingen. Op deze leeftijd is de buis van Eustachius nog nauw zodat het middenoor snel afgesloten raakt, waardoor bacteriën kunnen groeien. Middenoorontstekingen moeten soms door de huisarts gecontroleerd worden, omdat de ontsteking in een enkel geval van het oor naar het onderliggende bot overslaat.
Slijmvliesontsteking van de buis van Eustachius
De buis van Eustachius kan door poliepen van de neus-amandel, door zwelling van het slijmvlies ten gevolge van allergieën of door ontstekingen vanuit de neus-keelholte geblokkeerd raken. Vooral bij verkoudheden en griep kan dit verschijnsel optreden.
Daarbij kunnen de druk-verhoudingen in het middenoor zodanig veranderen, dat het trommelvlies onder spanning komt te staan en veel pijn veroorzaakt.
Ontsteking van de uitwendige gehoorgang
Oorpijn kan ook op ontsteking van de uitwendige gehoorgang berusten (otitis externa). Meestal gaat het om een plaatselijk ontstekingsproces van de huid (furunkel) als gevolg van een ontstoken haarzakje (folliculitis). Soms is de huid van de hele gehoorgang bij de aandoening betrokken. Bij een otitis externa kan iedere aanraking of beweging van het kraakbenige deel van de gehoorgang bijzonder pijnlijk zijn.
Prop van oorsmeer
Het oorsmeer (cerumen) verplaatst zich meestal vanzelf naar buiten. Bij verkeerde of overdadige reinigingspogingen (bijv. met wattenstaafjes), bij overmatige cerumenproduktie of bij een nauwe gehoorgang kan een prop in het oor blijven steken. De huisarts kan de prop er met water uitspoelen of voorzichtig met een cerumen-haakje verwijderen.
Tumoren
In enkele gevallen kan de oorpijn op een tumor in de gehoorgang wijzen. Deze kan de gehoorgang volledig afsluiten waardoor geen oorsmeer meer afgescheiden kan worden en slechthorendheid optreedt. Zo’n tumor wordt chirurgisch verwijderd.
Andere oorzaken
Oorpijn kan het eerste symptoom van een aandoening van de neus, de bijholten, de neuskeelholte, het strottenhoofd, de kaakgewrichten, de onderkaak, de tong, de luchtpijp of de slokdarm en van de tanden of het tandvlees zijn. De oorpijn kan ook als eerste verschijnsel van een tumor in deze gebieden optreden.
Hoe wordt oorpijn behandeld?
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de oorpijn. Zodra de diagnose gesteld is, zal de dokter trachten de onderliggende aandoening te behandelen. Bij irritaties die op een infectie berusten zullen naast pijnstillende middelen in sommige gevallen ook antibiotica voorgeschreven worden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.