Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Botulisme

Botulisme is een levensbedreigende vorm van voedselvergiftiging, die anders dan de gewone vormen van voedselvergiftiging, het centrale zenuwstelsel (CZS) aantast. De verschijnselen treden gewoonlijk ca. 18 tot 36 uur na het eten van het besmette voedsel op en tegenwoordig is de ziekte in 10 procent van de gevallen fataal, meestal door verlamming van de ademhalingsspieren.

Patiënten die binnen 24 uur al verschijnselen hebben zijn meestal ernstig ziek en tonen de hoogste sterftecijfers; als ze de eerste dagen doorkomen is gewoonlijk volledig herstel te verwachten. Bij baby’s onder de 6 maanden komt de ziekte het meest voor. Zowel het voorkomen als het aantal sterfgevallen wordt steeds minder.

botulisme

Symptomen bij botulisme

• Droge mond en keelpijn.
• Wazig en dubbel zien.
• Verwijde pupillen.
• Moeilijk ademen en slikken.
• Moeilijk spreken.
• Buikkramp, diarree, misselijkheid en overgeven.
• Geen koorts en geen psychische stoornissen.

Oorzaken van botulisme

Botulisme ontstaat door het eten van voedsel dat besmet is met de bacterie Clostridium botulinum, die een dodelijke gifstof produceert, waardoor de werking van het centrale zenuwstelsel wordt onderdrukt. Ongekookt voedsel of voedingsmiddelen met een lage zuurgraad kunnen botulisme overbrengen. Men kan de ziekte ook oplopen door besmetting via een open wond, maar dat is vrij zeldzaam.

Eet nooit voedsel uit een blik dat bol staat (een teken dat er bacteriën in zitten), verkleurd is of vreemd ruikt. Geef kinderen die jonger zijn dan een jaar geen honing (honing is een veelvoorkomende bron van besmetting met botulisme bij kinderen). Voedingsmiddelen die gevaar voor besmetting geven zijn: zelf ingemaakte vruchten en groenten (vooral sperziebonen), vis, niet gaar gekookte (varkens)vleeswaren, gerookt vlees, rauw vlees en melkproducten.Kook het voedsel goed gaar (liefst ca. 20 minuten) bij temperaturen boven 100°C.

behandeling

• Bel onmiddellijk een ambulance; acute hulp en opname in een ziekenhuis zijn nodig.
• Laat de patiënt braken als het besmette voedsel kort tevoren is gegeten.
• Bewaar zo mogelijk een deel van het braaksel voor onderzoek.
• De dokter zal een tegengif tegen botuline toedienen, dat wel het leven redt, maar vaak vervelende bijverschijnselen heeft. Bij sterk vermoeden van botulisme, zal men het tegengif toedienen voordat het laboratoriumonderzoek de diagnose heeft bevestigd.
• Verder kan men klysma’s en geneesmiddelen geven om de ingewanden te ledigen, zodat het lichaam de giftige stoffen kwijtraakt.
• In geval van ernstige ademhalingsklachten kan kunstmatige beademing nodig zijn.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*