Klysma

De schadelijke werking van laxeermiddelen op de bloedsomloop en het zenuwstelsel is bekend. Bij verstopping is een klysma (of: klisteren) het meest geschikt om een prikkel tot ontlasting zonder bijverschijnschelen teweeg te brengen. Ook voor een regelmatige darmreiniging wordt een klysma toegepast. De slakstoffen op het darmslijmvlies leiden namelijk tot het ophopen van afvalstoffen. De daardoor gevormde gifstoffen dringen het bloed binnen en veroorzaken allerlei ziekten, van allergieën en leveraandoeningen tot artritis (gewrichtsontsteking) en reumatische aandoeningen. Minder bekend is de zeer gunstige werking van een klysma bij verkoudheid: het werkt koortsverlagend en het vermindert de belasting voor het hele lichaam, terwijl ook hoofdpijn en nekpijn erdoor vermindert.

klysma

Een Klysma is het toedienen van een vloeistof in de endeldarm door de aarsopening, een methode die kan worden toegepast voor de lediging van de darm en voor de behandeling van darmafwijkingen of als voedingsmethode wanneer door de mond geen voedsel kan worden toegediend. Het Griekse woord klysma betekent vocht om te reinigen. Het inbrengen van de vloeistof geschiedt door middel van een spuit, trechter of slang.

Het reinigingsklysma wordt gegeven om ontlasting te verwijderen of om grote hoeveelheden gas uit de darmen te verdrijven. Ook voor een operatie, voor een bevalling en voor röntgenonderzoek van de endel- en dikke darm wordt in de regel een (glycerine)klysma gegeven ter lediging van de dikke darm.

Bij het geven van een voedingsklysma kunnen opgeloste suikers en zouten worden toegediend. Deze worden namelijk gemakkelijk door de wand van de dikke darm opgenomen.

Meer info over klysma


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips