Erythema nodosum

Bij deze ziekte ontstaan weke, rode bulten in de huid en in het onderliggende vetweefsel, vandaar de naam (erythema roodheid, nodosum knobbelig). Het treedt voornamelijk op aan de voorzijde van de onderen bovenbenen, maar ook aan de armen en op andere plekken van het lichaam. De aandoening kan met koorts en gewrichtspijnen gepaard gaan.

Wat is de oorzaak van erythema nodosum?

Erythema nodosum ontstaat als gevolg van een ingewikkelde allergische ontstekingsreactie van de huid. De aandoening kan door bepaale medicijnen opgeroepen worden, met name door sulfonamiden, soms ook door de anticonceptiepil, maar ook door bacteriële infecties zoals tuberculose of roodvonk. In enkele gevallen kunnen de huidverschijnselen ook na virus of schimmelinfecties optreden.

erythema nodosum

Hoe wordt erythema nodosum behandeld?

Meestal kunnen alleen de symptomen behandeld worden. Toediening van corticosteroïden is de meest effectieve manier om de allergische ontstekingsreactie tegen te gaan. Maar bij langdurige toepassing heeft het medicijn nadelige bijwerkingen. Daarom kan het middel slechts een beperkte tijd gebruikt worden.

Mocht de aandoening veel pijn veroorzaken, dan kan bedrust vaak enige verlichting geven. Als de afwijking door een bacteriële infectie veroorzaakt wordt, dan moet de patiënt met antibiotica (penicilline) behandeld worden. Vaak helpen aspirine (acetylsalicylzuur) of gelijksoortige preparaten, vooral als het een overgevoeligheid voor medicijnen betreft. Over het algemeen is de aandoening in het acute stadium moeilijk te behandelen en te genezen. In lichte gevallen kan men de aandoening zelf behandelen door op de aangedane lichaamsdelen vochtige omslagen aan te brengen. Belangrijk is de aangedane lichaamsdelen te ontzien of zelfs bedrust te houden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als de aandoening meerdere weken aanhoudt of als heftige pijn optreedt, dient men de huisarts te raadplegen. De dokter probeert de oorzaak van de aandoening op te sporen en de aandoening te behandelen. Daarnaast zal hij de symptomen bestrijden en in ernstige gevallen corticosteroïden voorschrijven om de klachten te doen verminderen.

Erythema nodosum is op zichzelf een onschuldige allergische reactie van de huid, maar de verschijnselen kunnen onaangenaam en pijnlijk zijn. Nadat de oorzaak gevonden en behandeld of verwijderd is, duurt het ongeveer drie weken totdat de aandoening vanzelf geneest.

Is erythema nodosum gevaarlijk?

Erythema nodosum is in ieder geval een goedaardige aandoening en heeft de neiging spontaan te genezen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips