Bewust bewegen
Ons hele leven rekenen wij op kracht, mobiliteit en de mogelijkheid om vrij en ongehinderd te kunnen bewegen. Deze faciliteiten ontstaan door een perfecte wisselwerking tussen skelet, spieren, gewrichtsbanden en huid, die met elkaar samenwerken en het menselijk dorp beschermen en steunen, waarbij vitale delen, zoals hersenen en zenuwen, goed worden beschermd.
Beenderen en weefsels zijn levende weefsels die het opmerkelijke vermogen bezitten te groeien en zichzelf te herstellen. Daarom moet een moeder reeds vóór de geboorte van haar kind goed voor zichzelf en voor de vrucht zorgen. De juiste voeding gedurende de zwangerschap en later voor het kind zelf, een goede houding zowel voor moeder als kind en ademhalingsoefeningen zijn in feite al beslissend voor de toekomst. Tijdens de kinderjaren is het lichaam nog zeer elastisch en soepel, het geniet van de bewegingsvrijheid en alles gaat even natuurlijk en gemakkelijk.
In de jaren dat we naar volwassenheid toegroeien beginnen we geestelijk te veranderen, maar ook lichamelijk en dreigen de gewrichten te verstijven. Onze algehele houding is een spiegel van onze reactie op het leven zelf . Spreken we van ‘doorgedraaid’ of ‘gebroken’, dan hebben we het letterlijk over de toestand van onze spieren en ruggengraat. Een gezond en ontspannen spier- en beendergestel daarentegen komt het lichaam én de geest ten goede.
Spieren, gewrichtsbanden en kapsels
Spieren hebben brandstof, zuurstof, een gifvrije omgeving en beweging nodig om gezond te blijven. De meeste spieren zijn gekoppeld aan andere spieren die tegenovergestelde acties uitvoeren, dat wil zeggen, als de ene zich spant zal de andere zich ontspannen. Hierdoor onstaat het evenwicht.
Een spier die zwak geworden is of te lang gespannen is geweest zal op den duur het hele spierstelsel beïnvloeden. Hetzelfde gebeurt met de pezen, de gewrichtsbanden die de beenderen verbinden en de elastische kapsels. Van tijd tot tijd hebben we rekoefeningen nodig, die rustig moeten worden uitgevoerd. Ook een massage die de spieren weer soepel maakt heeft een gunstige werking op ‘overwerkte spieren’
De wervelkolom
De ruggegraat omsluit ons kostbare ruggemerg, waarin de belangrijkste bewegings- en zintuigelijke zenuwen zijn gehuisvest. De wervelkolom verankert ook het vrijwillige spiersysteem van ons lichaam. Vanzelfsprekend is de gezondheid van zowel het ruggemerg als de stand van de wervelkolom van groot belang voor onze algehele gezondheid. Bij Yoga wordt het ruggemerg vergeleken met het ‘hoofd-energiekanaal’ en de asanas dienen de weg vrij en de kolom flexibel te houden. Sommige natuurlijke therapieën, vooral osteopathie en chiropractie, concentreren zich op de invloed van de gehele wervelkolom op lichamelijke, harmonische energie.
Houding en gezondheid
De rechtopstaande houding van de mens eist een ongelooflijke evenwichtsprestatie van de wervelkolom. Deze draagt ons gewicht maar is ook soepel genoeg om aan de eisen van bewegingsvrijheid te voldoen. Als de natuurlijke rondingen in hals-, borst- en lendewervels teveel rond of krom komen te staan ontstaan er ernstige problemen. Ronde schouders en een holle rug verzwaren de druk op één specifieke wervel. Een discusprolaps of hernia is het gevolg, dat wil zeggen dat de tussenwervel zoveel druk krijgt dat deze naar buiten wordt gedrukt en niet zelden geheel schuin afslijt. Een slechte houding veroorzaakt niet alleen rugproblemen, maar werkt ook door op de andere ‘dragende’ gewrichten, zoals heupen, knieën en enkels.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.