Chiropractie

Chiropractie is gericht op de disfuncties van gewrichten en rugklachten. Het woord chiropractie is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘behandelen door manipulatie’.

Als u in Melboume problemen krijgt met uw rug, in Genève last krijgt van een stijve nek of in Amsterdam te maken krijgt met vreemde beenklachten, dan is het haast zeker dat elke dokter u naar een chiropracticus (of chiropractor) zal verwijzen. Hoewel de ziekten meestal niet van ernstige aard zijn, veroorzaken juist de klachten die een chiropracticus kan behandelen, het meeste ongemak en pijn. Veel problemen zijn het gevolg van de moderne leefwijze, zoals lang zitten achter een bureau of in de auto, verkeerde stoel en een onjuiste manier van tillen of bukken.

De behandeling die alleen door een daarvoor opgeleide deskundige gegeven kan worden, is zachtaardig en pijnloos en is veel veiliger dan het slikken van pijnstillers of het negeren van de klachten. Er zijn ongeveer 36000 chiropractici over de hele wereld verspreid die miljoenen consulten per jaar geven. Chiropractie is een volwaardige behandelmethode die door de meeste verzekeringen wordt geaccepteerd.

Chiropractie

Het is duidelijk dat de oorsprong van de therapie sterk verbonden is met de osteopathie. Beide zijn manuele therapieën voornamelijk gericht op de functies van de gewrichten en zijn betrokken bij de preventieve zorg. In de behandelingsmethoden is slechts een subtiel verschil. Chiropractici maken iets minder gebruik van de beweging- of tiloefeningen en werken in een nauwkeurige richting aan het gewricht zelf, terwijl een osteopaat ook in de nabijheid van het gewricht veranderingen zal aanbrengen om hiermee de circulatie van het bloed rondom het gewricht te beïnvloeden. Beide therapieën zijn echter zo nauw verwant, dat men ook diverse behandelwijzes van elkaar heeft overgenomen en het verschil in behandeling is dan voor een leek bijna niet te herkennen.

De oorsprong van de chiropractie

In het verre verleden werden veel mensen ernstig en blijvend geblesseerd door spierproblemen, er bestond geen behandeling en de orthodoxe geneeskunde kon niet veel meer hulp bieden dan het geven van pijnstillers. Sommigen wendden zich wel tot ‘bottenkrakers’ of andere, niet gediplomeerde ‘genezers’, die hun intuïtieve gaven gebruikten om de verschillende klachten te behandelen. Maar omdat deze genezers geen kennis hadden van de ingewikkelde materie van de lichaamsfuncties, is er door onwetendheid meer schade aangericht dan welgedaan.

Toch hebben deze genezers een sterke traditie van niet medische behandelingen gevestigd, die er zeker toe hebben bijgedragen dat de moderne chiropractie en osteopathie zo populair geworden zijn.

Chiropractie, in 1895 voor het eerst erkend, maar wel als onafhankelijke tak van de geneeskunde, is ontwikkeld door de Amerikaan Davis Daniël Palmer (1845-1913). De doorbraak vond plaats toen deze ontdekte op welke wijze, en hoe sterk, de wervelkolom van een mens werd belast.

Door de nekwervels van een patiënt te herschikken kon hij deze van een chronische doofheid genezen, terwijl hij bij een patiënt met hartklachten eveneens succes boekte. Palmer was ervan overtuigd dat de bron van een ziekte in de rug zat en ontwikkelde de theorie dat elke verschoven wervel een knellend of afsluitend effect had op de zenuwstreng, waardoor de energie en bloedsomloop in het gehele lichaam worden verstoord. Al vonden Palmers onderzoeken gelijktijdig plaats met orthodox medische onderzoeken en was de verwantschap tussen de wervelkolom en de orgaanfuncties bewezen, toch werden zijn theorieën door de artsen afgewezen. Zelfs vandaag de dag heeft menige arts nog problemen met Palmers theorieën, hoewel wordt toegegeven dat chiropractici echte deskundigen zijn op het gebied van behandeling van de gevolgen van defecten aan de wervelkolom.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips