Ecg

Het lichaam wekt elektrische stromen op. Wetenschappers hebben elektrische activiteit ontdekt in de hersenen, spieren, het hart en andere organen en weefsels en ze hebben unieke methoden uitbedacht om die activiteit te registreren. Door deze registraties te bestuderen, kunnen afwijkingen aan het licht komen die kunnen worden gebruikt om ziekten vast te stellen.

Met dit onderzoek wordt het patroon gemeten van elektrische stromen die in het hart worden opgewekt. Met behulp ervan kunnen schade aan de hartspier, onregelmatige ritmen, vergroting (hypertrofie) van een kamer van het hart of schade door een hartaanval worden vastgesteld. Ook kan de effectiviteit van een pacemaker ermee worden gemeten. Elektrocardiografie, waarmee de elektrische krachten die bij elke hartslag ontstaan, worden geregistreerd, is een van de meest gebruikte diagnostische onderzoeken in de cardiologie geworden. Het onderzoek duurt maar een paar minuten, is pijnloos en kan makkelijk worden gedaan in de praktijkruimte van de dokter.

In het algemeen zijn er geen bepaalde voorbereidingen nodig. De dokter kan u vragen 24 uur voor het onderzoek geen voedsel of drank te nuttigen waar cafeïne in zit. Nadat u zich van boven uitgekleed hebt, gaat u op een onderzoektafel liggen en ontspant u zich. Nadat er een geleiachtige substantie is opgebracht, worden de elektroden op polsen, enkels en borst geplakt. U kunt tijdens het onderzoek normaal ademen, maar niet praten of bewegen, omdat elke verstoring de resultaten van het onderzoek kan vervormen.

Na het onderzoek worden de elektroden en de gelei verwijderd en kunt u overgaan tot de orde van de dag.

Meer info

Afgekort ECG; het hart produceert elektrische impulsen die met behulp van elektrische contactpunten (elektroden) op bepaalde delen van het lichaam opgevangen, en door een apparaat (elektrocardiograaf) versterkt en geregistreerd kunnen worden. Deze weergave in de vorm van een ECG, geeft uitsluitsel over het al dan niet normaal functioneren van het hart en over eventuele beschadigingen ervan. Verder laat het ECG zien in hoeverre vroeger hartletsel is genezen. Het ECG kan geen aanwijzingen geven voor de toekomst; een normaal ECG garandeert dus niet dat later geen hartafwijkingen kunnen optreden. Gecombineerd met andere waarnemingen is het een uiterst waardevol diagnostisch hulpmiddel. Zie ook hartziekte. In de conventionele ECG-grafiek geeft de P-top informatie over het functioneren van de hartboezem, de Q-, R-, S- en T-toppen over het samentrekken van de hartkamers (zie hart).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips