Tubaire graviditeit

Tubaire graviditeit, Extra-uteriene graviditeit, eileiderzwangerschap; de bevruchte eicel nestelt zich in de eileider (tuba) in plaats van in de baarmoeder. Omdat de nauwe dunwandige eileider de groeiende vrucht maar korte tijd voldoende ruimte kan bieden zal de vrucht uiteindelijk afsterven (meestal 6 weken na de laatste menstruatie).

Tubaire graviditeit

Tubaire graviditeit

Eventueel kan de eileider scheuren, waarbij een bloeding in de buikholte plaatsvindt. Deze gevaarlijke toestand uit zich in plotselinge, hevige pijn in de buik, duizelingen en flauwtes en maakt een ogenblikkelijke medische behandeling noodzakelijk, meestal in de vorm van een operatie. Door het mogelijke forse bloedverlies kan shock ontstaan met eventueel een levensbedreigende situatie. Soms ontwikkelt de vrucht zich in de vrije buikholte, in dit geval wordt gesproken van een buikholtezwangerschap. Ook deze situatie kan gevaarlijke complicaties tot gevolg hebben. Zie ook zwangerschap.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips