Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een langzaam voortschrijdende botziekte, waarbij meestal wervelkolom, heupen, schedel, dij- en scheenbenen en bovenarmen, maar soms ook andere botten betrokken zijn. Het botweefsel wordt gestadig afgebroken en weer opgebouwd. In het begin wordt er teveel bot afgebroken en ter compensatie wordt versneld nieuw bot gevormd.Vaak vormen de nieuwe botcellen een ongeordend patroon, zodat het bot zwak en broos wordt. Bovendien veroorzaakt de overmatige botvorming in de aangetaste botten misvormingen.

De ziekte van Paget komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Meestal is de ziekte minder ernstig en is het verloop langzaam, maar in ernstige gevallen kan ze pijn, misvorming, invaliditeit, slechthorendheid of hartfalen veroorzaken. In 1 procent van de gevallen komt de ernstigste complicatie, botkanker (sarcoom), voor.

ziekte van Paget

Symptomen

• Meestal merkt men niets totdat de ziekte toevallig wordt ontdekt bij röntgen- of bloedonderzoek. In ernstige gevallen kunnen sterk uiteenlopende verschijnselen voorkomen.
• Botpijn, meestal hardnekkig en soms hevig.
Pijn in de nek en onder in de rug, die uitstraalt naar billen of benen.
• Pijnlijke of stijve gewrichten (met name in knieën, heupen of schouders) zoals bij artrose.
• Warmte in de huid boven de aangetaste botten.
• Onverklaarbare botbreuken.
• Zwelling of misvorming van botten, zoals kromme benen, vergroting van de schedel rond de ogen en het voorhoofd, kippeborst, kromming van de wervelkolom.
• Slechthorendheid.
Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen.

De oorzaak is onbekend, maar een virusinfectie lijkt niet ondenkbaar. De ziekte komt soms familiair voor, maar is niet erfelijk, hetgeen ook duidt op een infectieziekte. Er bestaan geen specifieke preventieve maatregelen. Mensen met de ziekte van Paget moeten zich regelmatig laten onderzoeken op botkanker en gehoorverlies.

Behandeling:

• De meeste patiënten hebben geen verschijnselen en hoeven niet behandeld te worden.

• OTC pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen en paracetamol helpen tegen pijn en ontsteking.

• Middelen tegen ontsteking kunnen op voorschrift van de dokter worden gebruikt als zelfhulpmiddelen niet voldoende zijn.

• In ernstige gevallen kunnen middelen zoals calcitonine en etidronaat de abnormale botstofwisseling helpen corrigeren. Er zijn lastige bijverschijnselen, maar bij sommige patiënten kunnen ze het verloop van de ziekte volledig stoppen, hoewel de schade die al bestaat meestal niet te verhelpen is.

• Soms is een orthopedische operatie nodig, bijvoorbeeld als de botmisvormingen het lopen belemmeren. Met een heupprothese of corrigerende beenoperatie kan het lopen worden verbeterd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips