Antibioticaresistentie

Antibiotica doden of remmen de groei van bacteriën. Ze worden veelal voorgeschreven voor ontstekingen, zoals een blaasontsteking of keelontsteking, die niet vanzelf overgaan. Ontstekingen zijn gevaarlijk als ze te lang aanwezig blijven. Normaal pakt het lichaam met ontstekingsreacties de bacteriën zelf aan, maar als het niet lukt om de bacterie hiermee te doden, kan de ontsteking zich uitbreiden. Het gevolg hiervan is dat de bacterie een groter deel van het lichaam ziek maakt en dat kan zorgen voor negatieve effecten.

Om erge, gevaarlijke ziektes te voorkomen, wordt daarom antibiotica door artsen voorgeschreven. Een nadeel dat hierbij kan optreden, is dat bacteriën resistent kunnen worden. Resistent betekent ongevoelig. Een middel werkt dan niet meer, want de bacterie is ertegen beschermd.

Wat is antibioticaresistentie

Een bacterie kan op verschillende manieren resistent worden. Het kan komen doordat een bacterie langdurig bestreden wordt met eenzelfde soort antibioticum. Ook kan het zijn dat een bacterie meerdere keren door eenzelfde soort antibioticum bestreden wordt. Bacteriën raken gewend aan het antibioticum en wapenen zichzelf ertegen. Ze kunnen het bacteriedodend middel ‘wegsturen’, maar ze kunnen zich ook zo aanpassen dat het antibioticum niet eens meer bij ze in de buurt komt.

Bacteriën worden altijd bij gebruik van antibiotica in mindere of ergere mate resistent. Antibioticaresistentie is dan ook vrijwel niet te voorkomen, want het kan lang duren voor er een antibioticummiddel ontwikkeld en getest is. Iedere keer weer een ander middel inzetten is onmogelijk.

Gevolgen

Antibioticaresistentie komt steeds meer voor. Doordat bacteriën steeds meer resistent worden voor antibiotica, worden infecties gevaarlijker. In het ergste geval kan iemand zelfs komen te overlijden aan een bacterie, omdat het lichaam én de antibiotica de bacterie en de groei ervan niet kunnen stoppen.

Een voorbeeld van een resistente bacterie is de ziekenhuisbacterie MRSA. Deze bacterie is heel besmettelijk voor mensen met een verminderde weerstand. Doordat de bacterie al veel bestreden is, is deze erg resistent geworden. Mensen kunnen er nu zelfs aan overlijden, terwijl de bacterie eerder helemaal niet zo gevaarlijk was.

Net zoals bij deze bacterie, kan antibioticaresistentie in de toekomst voor veel gevaarlijke bacteriën zorgen.

Wat kunt u doen tegen antibioticaresistentie?

Om te voorkomen dat u bijdraagt aan antibioticaresistentie, kunt u erop letten dat u antibiotica alleen gebruikt zoals wordt voorgeschreven. Door een antibioticummiddel goed te gebruiken, wordt de bacterie het snelst en effectiefst aangepakt. Hierdoor heeft deze minder tijd en kans om zich te wapenen tegen het antibioticummiddel. Stop dan ook nooit een kuur voordat deze afgelopen is, ook niet als uw klachten over zijn. En gebruik alleen voor u persoonlijk voorgeschreven antibiotica.

 

 


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips