Chi

De Chinese filosofie van het taoïsme is het geloof dat de mens één is met de kosmos en dat alle vormen van leven doordrongen zijn met een leven gevende kracht die van vitaal belang is voor de balans en dus voor een goede gezondheid.

Het is de overtuiging dat het lichaam, het verstand en de ziel een geïntegreerd geheel vormen en dat het individu sterk verbonden is met zijn of haar omgeving, gemeenschap en wereld. Als deze grootheden, in een toestand van welzijn, in balans zijn, dan geniet de persoon een goede gezondheid. De levenskracht, chi genoemd, is van essentieel belang om de juiste balans in het leven te handhaven.

Chi circuleert door het gehele lichaam via exacte banen of kanalen die meridianen worden genoemd. Chi reguleert het bloed, de zenuwen en alle organen van het lichaam. Als de stroming van chi belemmerd wordt dan wordt de persoon vatbaar voor ziekte. Een aantal factoren die een verslechtering in de stroming van chi kunnen veroorzaken zijn verwondingen, slechte voeding en stress.

Door het stimuleren van bepaalde punten op de meridianen is een acupuncturist in staat om de stroming van chi te beïnvloeden door het sturen van energie naar de plaatsen met een tekort, of door de overtollige energie te verspreiden die zich op een bepaalde plaats in het lichaam heeft opgehoopt. Acupunctuur kan ook worden gebruikt om een obstructie in een meridiaan op te heffen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips