Linkshandigheid
Ongeveer 90% van de mensen is rechtshandig en slechts 10% is linkshandig. Doordat de meeste mensen rechtshandig zijn, kan linkshandigheid soms erg onhandig zijn. Zo zijn keukenspatels gemaakt voor rechtshandigen, zijn ‘normale’ scharen gemaakt voor rechtshandigen, en zijn blikopeners ook gemaakt voor rechtshandigen. Met linkshandigen wordt lang niet altijd rekening gehouden, want het is maar 10% van de gehele bevolking.
De hersenen
Waar komt die linkshandigheid vandaan? Is het een kwestie van aangeleerd gedrag of hebben linkshandigen een afwijking in de hersenen?
De hersenen van linkshandige mensen verschillen inderdaad van die van rechtshandigen. ‘Normaal gesproken’ zijn de hersenhelften niet helemaal gelijk; ze zijn asymmetrisch. Niet in de zin van dat de ene hersenhelft groter is dan de andere, maar de ene helft is in een bepaald gebied dominanter dan de andere helft. Bij links- en rechtshandigheid gaat het om de homologe gebieden. Bij rechtshandige mensen zijn bepaalde taken, zoals handbewegingen, taaltaken en ruimtelijke taken, meer dominant in één hersenhelft. Bij linkshandigen is de activiteit van de hersenen meer verdeeld. Dus eigenlijk is het brein van linkshandigen meer symmetrisch te noemen.
Voordelen linkshandigen
Doordat linkshandigen een meer symmetrisch, taken-verdeeld brein hebben, kunnen zij hier soms hun voordeel mee doen. Zo zijn linkshandigen veel handiger in bepaalde sporten. Voorbeelden van sporten waarin linkshandigen hun linkshandige voordeel kunnen behalen, zijn boksen, tennissen en voetballen. Ze kunnen hun tegenstanders namelijk verrassen door linkshandig uit de hoek te komen. Linkshandigen reageren in sommige situaties sneller en beter, doordat hun hersenhelften beter met elkaar ‘communiceren’. Bij rechtshandigen gebeurt de ene taak voornamelijk in de linkerhersenhelft en de andere meer in de rechterhelft. Dit is minder goed op elkaar ingespeeld.
Ook doordat linkshandigen al op jonge leeftijd te maken krijgen met allerlei onhandigheden, zijn ze beter in staat om hiermee om te gaan en oplossingsgericht te denken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat linkshandigen sneller kunnen reageren op visuele prikkels. Verder is er nog een medisch voordeel: als linkshandigen een beroerte krijgen, is er een kans dat zij hier sneller en beter van herstellen dan rechtshandigen. Bij een beroerte kan namelijk een deel van de hersenen aangedaan worden door een bloeding. Als dit net een deel is dat normaal dominant is voor een bepaalde taak, dan is het lastig voor de andere helft om dit over te nemen. Bij linkshandigen gaat dit makkelijker, omdat hun hersendelen meer verdeeld bepaalde taken uitvoeren.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.