Cellulitis

Cellulitis is eigenlijk niet meer dan de opeenhoping van vet. De aan de huid vastzittende strengen vezelig weefsel zijn zichtbaar; ze trekken de huid naar binnen en laten daardoor de vetcellen uitpuilen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cellulitis dan andere – vooral vrouwen, die doorgaans in billen, heupen en dijen meer vet en minder spieren hebben dan mannen.

Een aantal huidspecialisten buiten de medische wereld zien cellulitis als meer dan alleen vet. Volgens hen is het een combinatie van vetbolletjes, afvalstoffen en water, omsloten door bindweefsel.

Artsen en onderzoekers zijn het niet eens met deze theorie. Evenmin vinden ze dat er nog veel aan gedaan kan worden zodra cellulitis eenmaal is begonnen. Ze zijn van mening dat men wel kan proberen cellulitis te voorkomen door voldoende lichaamsbeweging en door het gewicht normaal te houden. Wie echter met cellulitis te maken heeft, wil zeker wel wat proberen om ervan af te komen. Wij hebben alle zogenaamde remedies grondig onderzocht en de al te gekke verworpen, waarna we de volgende tips overhielden. Aan u om ze uit te
proberen.

Elk pandje gaat door het mondje.

Aangezien cellulitis vet is, kan overgewicht het in de hand werken. Probeer geleidelijk te vermageren en hoop dat een deel van wat u kwijtraakt cellulitis is. Eet veel vers fruit en verse groenten die weinig calorieën en toch veel voedingsstoffen bevatten, en drink vruchten- en groentesap. Herstel uw evenwicht met goede voeding.

Eet gezonde en evenwichtige voeding. Dit brengt alle lichaamsfuncties weer in evenwicht, wat het ontstaan van cellulitis tegengaat.

Herstel uw evenwicht door goed te rusten. Neem een bad om u te ontspannen. Doe 2 bekers zeezout in het warme badwater en geniet minstens 20 minuten. Uw huid zal daarna erg zacht aanvoelen.

Voorkom obstipatie. Mensen die regelmatig last hebben van verstopping, hebben vaak ook cellulitis. Het eten zal veel sneller door het spijsverteringsstelsel gaan als u elke dag veel vezelrijk voedsel gebruikt, zoals groene groenten en granen. Voor een extra snelle verwerking kunt u wat rauwe havervlokken over uw eten of in uw drinken strooien. Plus:

• Pas de regeltjes toe die uw moeder u vroeger (hopelijk) aanleerde, namelijk: goed kauwen en ’s avonds laat geen hapjes meer.

• Drink dranken liever op kamertemperatuur dan ijskoud. IJs doet de slokdarm en maag samentrekken, waardoor de toevoer van verteringsenzymen naar de maag gehinderd wordt.

De huid als uitweg.

Door alle hoofd- en secundaire wegen van het lichaam open te houden, vindt cellulitis gemakkelijker een uitweg, aldus huidspecialisten. Ze stellen dat de volgende middeltjes de bloedvaten in en net onder de huid verwijden, en er bovendien voor zorgen dat het afvalverwerkingssysteem goed functioneert.

• Drink veel water. Veel mensen met cellulitis blijken onvoldoende water te drinken. Per dag zou u minstens zes tot acht glazen water moeten drinken.

• Vermijd het gebruik van zout, want dit houdt water vast en zal de cellulitisproblemen nog verergeren.

• Gooi koffie en sigaretten overboord. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bloedvaten samentrekken en kunnen daardoor de cellulitis nog versterken.

• Borstel de huid droog. Dit stimuleert de bloedsomloop. Druk een zachte borstel op de huid en maak cirkelvormige bewegingen. Werk van hoofd naar voeten, en borstel alleen op die plaatsen waar cellulitis te zien is.

Doe spierversterkende lichaamsoefeningen.

Dooi de spieren te versterken, eventueel door met gewichten te werken, kan het cellulitisweefsel mogelijk strakker trekken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips