Koortsthermometer

Een koortsthermometer is een instrument voor het nauwkeurig meten van de lichaamstemperatuur. Het voornaamste onderdeel is een met kwik gevuld buisje; de hoogte van de temperatuur wordt afgelezen van een schaalverdeling, die uitzetten, resp. krimpen van het kwikkolommetje aangeeft. Bij het vermoeden van een ziekte moet met regelmatige tussenpozen de lichaamstemperatuur gemeten (en genoteerd) worden; het meten kan gebeuren onder de tong, onder de oksel of in de endeldarm.

Bij het gebruik van de koortsthermometer moet eraan worden gedacht, dat het kwik niet vanzelf daalt zodat het voor iedere opname van de temperatuur met enkele krachtige neerwaartse bewegingen van de arm moet worden ‘afgeslagen’. Na het gebruik kan de thermometer met alcohol of een ander desinfecteermiddel schoongemaakt worden. In geen geval mag er heet water op komen, omdat hij dan kan knappen.

Voor het inbrengen in de darm dient de punt van de koortsthermometer met vaseline of crème te worden ingesmeerd. De patiënt wordt op zijn zij gelegd met opgetrokken benen. Zuigelingen en kleine kinderen kunnen ook op de rug gelegd worden waarbij met een hand de beide benen opgetild worden, en met de andere hand de koortsthermometer in de darm gebracht en vastgehouden wordt. Voor het rectaal opnemen van de temperatuur (de betrouwbaarste manier) zijn 2 tot 3 minuten voldoende; onder de oksel en onder de tong zijn 4 tot 5 minuten nodig.

Kinderen en ook bewusteloze of in verwarring verkerende patiënten mogen nooit met een koortsthermometer alleen gelaten worden. Zie ook koorts, temperatuur.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips