Tweeling

Een Tweeling komt op ongeveer 80 zwangerschappen komt één tweelingzwangerschap voor. Alle zogenaamde meerlingen kan men onderscheiden in eeneiige en twee-eiige. Van iedere vier tweelingen is er één eeneiige. Twee-eiige meerlinggeboorten ontstaan doordat de eierstokken bij de ovulatie meer dan één rijpe eicel afstoten. Zie ook menstruatie, zwangerschap. Deze eicellen worden dan door verschillende zaadcellen bevrucht. Wat hun erfelijke eigenschappen (genen) betreft lijken twee-eiige tweelingen niet meer op elkaar dan andere broers en zusters. Eeneiige daarentegen lijken sprekend op elkaar, omdat één bevruchte eicel zich deelt en er twee embryo’s gaan groeien.

Tweeling

Bij een tweeling is er sprake van een zeer nauwe menselijke relatie. Tweelingen hangen vaak heel sterk aan elkaar. Het beste dat u als ouders voor een tweeling kunt doen is beide kinderen een eigen persoonlijkheidsgevoel te geven. Gebruik heel vaak hun namen. Neem foto’s van ieder afzonderlijk. Besteed aan ieder kind apart tijd en aandacht. Dit zijn zo maar een paar manieren om hun ik-gevoelens te versterken.

Zorgen voor twee (of meer) kinderen kan zowel lichamelijk als geestelijk zeer belastend zijn, zowel voor mensen die voor de eerste keer ouder zijn geworden als voor ervaren ouders. Hier volgen een aantal tips om de dagelijkse verantwoordelijkheid wat te verlichten en een goed gezinsleven te bewaren.

tweeling

Let op uw eigen behoeften aan voldoende rust en aan goede voeding. Houd de maaltijden eenvoudig; doe zo vaak mogelijk een slaapje. Hierdoor houdt u voldoende energie om aan de veeleisende zorg voor een tweeling te kunnen voldoen.

Deel het werk. Als beide ouders een deel van de verzorging op zich nemen, wordt de last wat lichter. Ouders die werken kunnen in het begin misschien wat korter werken om wat meer tijd aan de verzorging van de tweeling te besteden. In het eerste jaar bestaat de mogelijkheid van ouderschaps verlof.

Geef ruime aandacht aan de andere kinderen en zorg samen voor de huishouding.

Als er ooit behoefte bestond aan een babyoppas of aan een hulp in huis, dan is het nu. Grootouders, buren, een leerlingverpleegkundige of zelfs een schoolmeisje vinden het meestal leuk om eens een tweeling mee te maken. Doe een beroep op hen. Hun hulp geeft u wat verlichting en een beetje tijd voor uzelf en dat is belangrijk omdat zelfs routinezaken als inkopen doen bij de groenteman of naar het postkantoor gaan al vaak een hele opgave worden. Bovendien stellen deze hulpkrachten uw kinderen in de gelegenheid al vroeg bepaalde sociale vaardigheden te ontwikkelen en eens gekoesterd te worden door iemand die niet direct tot het gezin behoort.

U kunt gemakkelijk zo opgeslokt worden door de dagelijkse zorg voor twee baby’s dat u helemaal vergeet te denken aan andere mensen, organisaties of hulpverleners die u met raad en daad kunnen bijstaan.

Andere ouders van een tweeling kunnen u vaak hele praktische adviezen geven. Vaak zijn er kinderartsen, psychologen, psychiaters of maatschappelijk werkers met een speciale belangstelling voor tweelingen die u zeer waardevolle adviezen kunnen geven bij de specifieke opvoedingsproblemen van een tweeling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips