Sarcoom

Sarcoom is een kwaadaardig gezwel dat uitgaat van weefsels met veel tussenstof (mesenchym), zoals bindweefsel, vetweefsel, kraakbeen en been, maar ook spierweefsel en bloedvaten. Het zijn in het algemeen weke gezwellen die op elke leeftijd kunnen voorkomen en die bij voorkeur uitzaaien via de bloedvaten.

sarcoom

Sarcomen waarvan de cellen bepaalde kenmerken dragen die ze vergelijkbaar maakt met de cellen van normale weefsels (gedifferentieerd sar-coom) worden naar deze herkenbare weefsels genoemd. Zo is een fibrosarcoom een gezwel bestaande uit bindweefsel, een liposarcoom is een gezwel bestaande uit vetweefsel, een mvo sarcoom bestaat uit spierweefsel enz.

Andere, niet met andere weefsels te vergelijken sarcomen worden onderscheiden naar de vorm van de cellen. Zo onderscheidt men o.a. rondcel-lensarcoom (sarcoma globocellulare), spoel-cellensarcoom (sarcoma fusie ellulare) en meerkernige reuzencellensarcoom (sarcoma monstrocellulare).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips