Pijnbestrijding

Pijn is het belangrijkste waarschuwingssignaal van het lichaam. Zij kan wijzen op verwonding, verbranding, onderkoeling, ontsteking en andere gevaarlijke verstoringen en beschadigingen van het weefsel. Pijn wordt opgeroepen door speciale zintuigcellen, de pijnreceptoren, die hun prikkels aan de hersenen doorgeven.

Er zijn verschillende manieren pijnbestrijding. Zo kan pijn als dof, stekend, brandend, trekkend, krampend of drukkend ervaren worden. Zij kan in een nauw omschreven deel van het lichaam optreden of zich als diffuse pijn in een groter gedeelte van het lichaam uiten.

Wanneer pijnbestrijding?

Hoe intensiever de pijn, des te kwellender voor de betreffende persoon. Maar ook bij lichte pijn kan behandeling nodig zijn. Deze kan namelijk de patiënt ervan weerhouden een normaal leven te leiden.

Aan de andere kant moet pijn niet volledig uitgeschakeld worden, aangezien zij als symptoom van een onderliggende ziekte voor de diagnose van belang kan zijn. Natuurlijk moet men
alles doen om ondraaglijke pijn te verlichten. Aan de andere kant hoeft men niet bij elk pijntje pillen te gaan slikken. Alle pijnstillers hebben namelijk bijwerkingen, sommige werken zelfs verslavend.

Welke methoden zijn er om pijn te behandelen?

Men kan proberen de pijn te bestrijden door de oorzaak weg te nemen of doordat men de pijngeleiding onderbreekt. Sommige methoden werken direct op de plaats van de pijn, andere werken algemeen.

Lokale anesthesie, neurale therapie

Bij deze methode wordt een pijnstillend middel direct in het betreffende gebied of in de omgeving van de zenuwen die de pijn geleiden, gespoten. Door de werking van het middel wordt de pijngeleiding onderbroken, en kan men gedurende een beperkte tijd geen pijn meer waarnemen.

pijnbestrijding

Volledige narcose, slaapkuur

De patiënt krijgt medicijnen toegediend, waardoor hij gaat slapen en de pijn helemaal niet meer kan waarnemen.

Pijnstillers

Er bestaan talrijke medicijnen in verschillende sterkten die de pijnbeleving onderdrukken of tenminste verminderen. Deze medicijnen worden naar behoefte als tablet, zetpil, drank of injectievloeistof toegediend. Maar pijnstillers bestrijden alleen het symptoom en niet de oorzaak.

Fysische maatregelen

In vele gevallen is het al voldoende als men de pijnlijke gebieden met water, ijsbuidels of bevriezende sprays laat afkoelen.

Andere pijnen reageren beter op infrarood licht, microgolven of warme baden. Massages, fysiotherapie en soortgelijke maatregelen kunnen ook helpen om pijn te bestrijden.

pijnbestrijding met Psychologische methoden

Chronische pijn kan men ook met bijvoorbeeld hypnose, autogene training en soortgelijke suggestieve technieken proberen te bestrijden.

pijnbestrijding met Acupunctuur, acupressuur

Met acupressuur kan men eveneens de pijn verlichten. In China worden deze methoden zelfs bij operaties toegepast.

Hoe wordt de pijnbestrijding uitgevoerd?

Deze vraag kan men niet algemeen beantwoorden. Er bestaan namelijk vele verschillende soorten pijn. Plotselinge, acute pijn wordt meestal met medicijnen bestreden, bijvoorbeeld na een letsel. Omdat mensen verschillend op geneesmiddelen reageren, moet men soms verschillende preparaten uitproberen totdat men het juiste gevonden heeft.

Chronische pijn moet men daarentegen zo veel mogelijk met andere methoden proberen te behandelen, aangezien alle medicamenten op den duur ongewenste bijwerkingen hebben.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Hallo,
    Mijn vrouw heeft al een hele tijd borstkanker ze krijgt morfinepleisters 25 mil en 5 gr morfinepillen voor de pijn te bestrijden.
    Ondanks alles heeft ze toch noch pijn, weten jullie meschien wat kan helpen tegen de pijn.
    Grt Fam Koppes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips