Sarcoïdose

De ziekte van Boeck, beter gezegd de ziekte van Besnier BoeckSchaumann, is genoemd naar drie dermatologen. De aandoening is ook bekend als ‘sarcoïdose’ en kan in bijna alle organen van het lichaam voorkomen. Meestal betreft het de lymfeklieren, in 70% van de gevallen ook de longen. Bovendien kunnen de lever, de milt, de hartspier, de ogen, de speekselklieren, de botten, de huid en het zenuwstelsel aangedaan zijn.

Vorming van granulomen
Bij de sarcoïdose vormen zich zogenoemde granulomen; dat zijn kleine knobbelvormige gezwellen uit cel en vaatrijk, maar vezel arm weefsel. Deze granulomen bevatten de kenmerkende reuzencellen. Dat zijn cellen met een grote, grove spilvormige kern. Ze lijken een beetje op de knobbeltjes die bij tuberculose ontstaan, met dit verschil dat bij sarcoïdose geen verkazing (een onder de microscoop zichtbare verandering van het inwendige) van de cellen optreedt, maar vermeerdering van de cellen en verandering van het bindweefsel.

Bij de acute vorm van sarcoïdose voelt de patiënt zich ziek, met koorts, rode vlekken op de huid en opgezette lymfeklieren. Bij de chronische vorm zijn er klachten van vermoeidheid, kortademigheid en gewichtsverlies. Soms kunnen plaatselijke afwijkingen klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld gezichtsstoornissen.

Wat is de oorzaak van sarcoïdose?

De oorzaak is onbekend. Sommige wetenschappers vermoeden dat een onbekend virus de ziekte teweegbrengt, anderen denken dat genetische factoren verantwoordelijk zijn. De ziekte komt voornamelijk voor op een leeftijd van 20 tot 40 jaar. Als acute aandoening kan het vooral bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar optreden.

Sarcoïdose

Hoe wordt sarcoïdose behandeld?

Afhankelijk van de uitbreiding en het stadium van de ziekte krijgen de patiënten corticosteroïden. Dat zijn natuurlijke hormonen van de bijnierschors. Soms worden ook synthetisch aangemaakte glucocorticoïden gebruikt, aangezien deze soms sterker werken en minder bijwerkingen hebben.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Men dient de huisarts te raadplegen als men zich voortdurend ziek voelt, vaak koorts, klachten van de ademhaling of gezichts stoornissen heeft en op de huid (m.n. aan de strekzijde van de kuiten) blauwrode vlekken ontdekt.

Wat doet de dokter?
De ziekte van Boeck wordt dikwijls slechts per toeval ontdekt, namelijk tijdens een röntgenonderzoek van de longen. Meer onderzoek is nodig om de diagnose te bevestigen. Door middel van bronchoscopie worden stukjes weefsel uit de bronchiën afgenomen die onder de microscoop beoordeeld kunnen worden.

De afwijkingen bij sarcoïdose ontstaan vooral in het gebied van de borstkas.
* Eerste stadium: opgezette lymfeklieren in het gebied van de longpoort.
* Tweede stadium: granulomen in de long.
* Derde stadium: longfibrose; littekenweefsel vervangt het longweefsel, gasuitwisseling wordt belemmerd.

In de eerste beide stadia kan de ziekte nog helemaal genezen. In eerste instantie kan afgewacht worden hoe het verloop is. Als spontane genezing uitblijft of de ziekte verergert, kan de arts proberen met corticosteroïden verbetering te bereiken. Sommige patiënten moeten deze medicijnen jarenlang gebruiken.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Ik ben op zoek naar lotgenoten die de diagnose vermoedelijke “sarcoidose” in het mediastinum hebben gekregen van hun behandelende arts. De bedoeling is het uitwisselen van informatie over de opgestarte en of te overwegen behandelingen met hun positieve en negatieve resultaten
    dank bij voorbaat voor een reactie

    1. Hoi benoy

      Na een jaar onderzoek heb ik vorige week gehoord dat ik sarcoïdose heb.
      ze willen nog even wachten met prednison. Ik moet 2 juli weer terug en dan kijken ze of het erger of minder is geworden.
      Het is heel moeilijk om mijn werk te doen ik werk nu 6 uur per dag.\
      Dat is al teveel, ik ben dan extreem moe en veel pijn in de borst kortademig.
      Ook heb ik dan vermoeide en zere benen die trillen van de moeheid en de pijn.
      Verder heb ik opgezette klieren in de longen en nier klachten, ik moet nu ook naar een oogarts voor onderzoek of het op mijn ogen zitten.

      Mijn idee is dat ik het in ergere mate heb, bij de minste inspanning heb ik klachten.
      ik hoop dat je hier wat aan heb heb je vragen hoor ik het graag.
      groetjes Hans

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips